Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Sportlegendák Albertfalván

Újbuda   |   2018, március 28 - 14:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március végéig volt látható a BEAC 120 éves történetét bemutató vándorkiállítás az Albertfalvi Közösségi Házban. A tárlatot az Etele Helytörténeti Kör kerekasztal beszélgetése zárta. A rendezvényen, amelyre a BEAC igazgatója, Simon Gábor is ellátogatott, az egyesület négy élsportolója mesélt életéről, sportsikereiről és Újbuda legendás sportklubjához fűződő viszonyáról.

Sportlegendákat hívtott beszélgetésre az Albertfalvi Közösségi Házba a fennállásának 120. évét ünneplő, a kerülethez több szállal is kötődő sportegyesület, a BEAC. Baumstark Tibor sportújságíró az olimpiai bajnok vívót, Dömölky Lídiát, a sokszoros magyar bajnok futót, Mihályfi Lászlót, Kovács Ilona olimpikon kosárlabdázót, valamint Csere Gáspárt, a BEAC ifjú maratoni futóját faggatta a teltházas esten, amelyre a BEAC legifjabbjai és sok régi pályatárs is kíváncsi volt.

A meghívottak közül a legidősebb, Sákovics Józsefné Dömölky Lídia 1949-ben kezdett vívni a BEAC színeiben, a legifjabb pedig a közelmúltban Újbuda kiváló sportolója címet elnyerő, a riói olimpián is szereplő, Újbudán élő Csere Gáspár maratonfutó volt.

Az atléta Mihályfi László 1971-ig versenyzett; abban az évben bontották le a BEAC stadionját, hogy helyén bevásárlóközpont épüljön. A világbajnok atléta a Mező utcai sportlétesítményről őrzött emlékeit is megosztotta a közönséggel.
Kovács Ilona 112-szeres válogatott, olimpiai negyedik helyezett kosárlabdázó gyermekkori élményeiről is mesélt. Elmondta: a labdát az vihette haza egy csokival együtt, aki vállalta, hogy reggel negyed hétre jár edzeni. Az rendszerint elsőként érkező Ilonának sokat jelentett sportolói karrierjének alakulásában ez a gesztus.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.