Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Spin Off: világmegváltó tervek, egyedi találmányok fiatal vállalkozóktól

Újbuda   |   2015, december 8 - 12:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Laktózérzékenyek által fogyasztható zöldségkrém, sebességmérő vitorlásokhoz, orvosok kézfertőtlenítését ellenőrző szkenner és rezgést kiszűrő tenyérnyi kamera – ezeket az innovatív találmányokat fejlesztették tovább a startup vállalkozások Újbuda Önkormányzata jóvoltából idén, az elnyert pályázati támogatásból.

A XI. kerület idén is egymillió forinttal támogatta az innovatív termék előállítását célként kitűző, feltörekvő fiatal vállalkozókat. A program folytatódik, Újbuda már meghirdette a jövő évi innovációs pályázatot. Az előző évi nyertesek a legutóbbi Spin Off – Üzleti Klub fórumán számoltak be eredményeikről.

Kalinák Csilla élelmiszeripari mérnök és társai tavaly nyerték el a támogatást. A projekből mostanra családi vállalkozássá nőtt csapat laktózérzékenyek számára állít elő zöldségkrémeket és más, egészséges összetevőkből álló kenyérfeltéteket. Jelenleg 18 bolthálózatnak szállítják a termékeket, a támogatásnak köszönhetően pedig a gyártás újabb lendületet kapott.

A Fasterrr projekttel a vitorlásokon és kisebb hajókon edző csapatok mérhetik le teljesítményüket, a hajó sebességét stb. A szerkezet használatakor nem kell a járművet megfúrni, további fejlesztések során pedig a mérőműszer mobiltelefonnal is használható lesz, így az edzések eredményeit is össze lehet majd hasonlítani – mondta lapunknak Szigeti Stacey termékfejlesztő mérnök.

Haidegger Tamásék csapata jelenleg kockázati tőkebefektetőt keres handiscan nevű termékéhez. Az általuk kifejlesztett szoftverrel és az azzal működtethető szerkezettel az orvosok kézfertőtlenítését lehet ellenőrizni. A gép digitális fényképet készít, majd UV-fény alatt kielemezve azt megállapítja, hogy az egyébként fertőtlenített kéz mely részei fertőzhetik vissza a pacienst.

A Sybrillo egy tenyérben elférő találmány, amellyel akár nagyfilmes igényeket kielégítő felvétel készíthető. A szerkezet eleinte a rezgések szűrte ki, mostanra azonban olyan felbontásokra és filmkészítésre is alkalmas, amely akár a mozivásznon is megjelenhet. A fejlesztő csapat vezetője Mankovics Dávid elmondta, az egymillió forintos támogatást egyebek között a termék további fejlesztésére használták fel.

A Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő részvételével megszervezett eseményen idén is meghirdették az innovációs pályázatot, amelyen 35 év alatti felsőoktatási hallgatók vehetnek részt. Feltétel, hogy a jelentkező hallgatója legyen valamelyik, a kerületben campusszal rendelkező egyetem graduális vagy posztgraduális képzésének, vagy rendelkezzen állandó újbudai lakcímmel. A versenyművek benyújtásának határideje 2016. február 14.

További információk: http://ujbuda.hu/ujbuda/ujbudai-hallgatoi-startup-palyazat

T.K.