Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Spin-off: egy sikeres vállalkozás jogi háttere

Újbuda   |   2017, március 28 - 12:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Azt már megtanultuk a Spin-Off Klubban, hogy egy sikeres vállalkozáshoz közel sem elég egy jó ötlet, a cég eredményes működéséhez profi jogász-könyvelő párosra is szükség van.

Dr. Arató Balázs és Dr. Aratóné Nagy Ágnes ügyvédi irodát vezetnek, nagy tapasztalattal rendelkeznek cégalapítás terén, és több, a Spin-Off Klubhoz közel álló vállalkozásnak is segítettek elindulni. A klub visszajáró vendégeiként a különféle vállalkozási formák előnyeiről, illetve hátrányairól, a cégalapítás körüli teendőkről beszéltek március 27-én a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Dr. Arató Balázs egyebek közt a vállalati jog szakértője. Dr. Aratóné Nagy Ágnes pedig mérlegképes könyvelő, de az ingatlan-értékbecslés és -közvetítés, a közbeszerzési és üzletfejlesztési tanácsadás, valamint a pályázatírás területén is nagy tapasztalatokkal rendelkezik. Mindketten úgy vélik: ha valaki vállalkozó, óhatatlanul is érhetik meglepetések, ezért nagyon fontos a kezdetektől fogva szakértőket gyűjteni magunk köré. Több olyan esetről is beszámoltak, amikor a vállalkozás vezetője túl későn kereste meg őket: ügyvédre nem csak akkor van szükség, amikor már baj van, hanem a baj megelőzéséhez is. A cég vezetőjének csak minimális szinten kell átlátnia a bonyolult számításokat, de a két szakértő egyetértett abban, hogy szerződést kell kötni az ügyvéddel és a könyvelővel is, mert így mindkét fél kötelezettségei egyértelműen tisztázva vannak.

A jogász-könyvelő páros mindenkinek azt javasolja, hogy a cég megalapítása előtt az üzleti terv legyen az első lépés, akkor elkerülhetőek a nagy meglepetések. A számlaképesség pedig nemcsak az adózás miatt fontos, hanem azért is, hogy komolyan vegyék a vállalkozót a piacon. Magyarországon igen korszerű a cégbejegyzési folyamat: az egyablakos rendszernek köszönhetően mindent egy helyen el lehet intézni, és a papíralapú iratok helyett sokkal inkább az interneten zajlik az ügyintézés. Végül pedig a szakértő vendégek azt tanácsolták a fiatal vállalkozóknak, hogy szűkös anyagiak mellett is forduljanak szakemberhez még a kezdetekkor, kérjenek kedvezményes induló csomagot az ügyvédektől, könyvelőktől, mert ha a hosszú távú együttműködés a cél, akkor biztosan mindenkinek előnyös megállapodást köthetnek.

H. S.