Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szerda, Erik, Alexandra

Speciális torna 60 éven felülieknek

Újbuda   |   2016, február 2 - 11:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Albert utcai Mozgáskutató és Mozgásfejlesztő Központot 2014 elején hozta létre Somodi László a Baráti Bőrlabda FC elnöke. Az intézmény nemcsak futballtehetségek felkutatásával és utánpótlás-neveléssel foglalkozik, hanem odafigyel az idősebbek életminőségének javítására is.

Somodi László először 90 éves édesanya miatt tartotta fontosnak, hogy a Mozgáskutató és Mozgásfejlesztő Központ tevékenységét kiterjessze a 60 év felettiekre. Olyan mozgássor kidolgozására használta fel korábban kidolgozott anyagait, amellyel az érintett korosztály problémáin változtathat. Módszere az idegpályák gyorsaságának helyreállításán, az ízületek és izomcsoportok átmozgatásán alapszik. Három blokkra bontható 30 órás mozgásanyagot állított össze: az első a karmunkára, a második a lábmunkára koncentrál, a harmadik pedig ezek harmóniájának kialakítására törekszik, eljutva a mozgás koordináció fejlesztéséhez. - Az időskori traumák, mint például a combnyaktörés a legveszélyesebb erre a korosztályra nézve, ezért kiemelt fontosságú, hogy felgyorsuljon a reakcióidejük, izmaik, ízületeik pedig megfelelő állapotba kerüljenek. Ezzel a preventív mozgásformával megelőzhető sok baleset és azok szövődményei – mondta Somodi László.

Csernus László önkormányzati képviselő szerint a Baráti Bőrlabda tevékenysége a prevenció szempontjából is fontos. A mozgással sok apró dolog megelőzhető, ezért a 60+ program révén sokan megtudhatták, milyen, amikor kevesebbet kell orvoshoz járniuk. Az Összefogás Újbudáért Egyesület meridián tornára járó csapata szívesen kipróbálta az új mozgásformát. Szeptember óta hete kétszer ismerkednek a módszerrel az Albert utcában. – Nagyon jó hatással van a résztvevők egészségére és lelki állapotára is – mesélte Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, aki Összefogás Újbudáért Egyesület elnökeként követi nyomon a tagok tevékenységét. Dorogi Béláné szeptembertől jár a csoportba. Elmondta, gyerekkorában több lábműtéten átesett, ezért mozgása korlátozottabb volt. - Most sokkal lazábban tudok mozogni és nem kell, hogy orvoshoz szaladgáljak – fűzte hozzá.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bartók-negyed lakossági fórum  

2022május1717:30
Tájékoztató és beszélgetés az önkormányzat fejlesztési terveiről 2030-ig.
Várjuk a véleményüket, részvételüket!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.