Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Sörforradalom a Spin-Off Klubban

Újbuda   |   2016, április 13 - 22:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

A „Főzdefeszt”, azaz Kelet-Európa első és legnagyobb kézműves sörfesztiváljának szervezői és társtulajdonosai vendégeskedtek a Spin-Off Klubban április 11-én. Öt éve azért kezdtek a szervezésbe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör piaci egyeduralmát és elérhetővé tegyék a jó magyar kézműves sört. Hosszú távú céljaik között saját sörgasztronómia megteremtése is szerepel.

Bart Dani, a Főzdefeszt társtulajdonosa, főszervezője, a sörforradalom élharcosa, újságíró a Főzdefeszt magyarországi sörkultúrára tett hatásairól beszélt, amely véleménye szerint véget vetett a nagyüzemek kommunikációs és kereskedelmi szerződések révén létre jött egyeduralmának, valamint megteremtette a különféle stílusok, brandek és ízek megismerésének lehetőségét. Azaz szavai szerint „megállította a magyar sörfogyasztás csökkenését”. Elmondta, hogy míg a rendszerváltás idején 118 liter volt a sörfogyasztás egy főre jutó éves mennyisége, addig az eltelt időszakban a 70 litert sem érte el a mélypont (69). A csökkenő tendencia azonban nemcsak megállt az utóbbi években, hanem növekedésbe is fordult. A tengernyi feladatok és a kihívások ellenére Bart Dani az utóbbi időben leginkább sörproducernek tartja magát: élményszerűen egybegyúrja az őt ért gasztronómiai és kulturális benyomásokat, kitalálja egy-egy sörféle „mondanivalóját”. Sörfőzőkkel együttműködve ír recepteket, majd keres ezekhez designt, grafikát, megjelenési lehetőségeket. Ezt követően kidolgozza és megépíti a termék kereskedelmi, gazdasági alapját, a végén pedig piacra kerül a közös munka eredménye, a sör. A folyamatot teljes egészében ő kontrollálja.

Kósa Kolos a sörforradalom másik élharcosa nemsokára egy látványsörgyár társtulajdonosa lesz. Ez, mint megtudtuk, alapfeladatai mellett kulturális és gasztronómiai funkciókat is ellát majd. A budafoki Haggenmacher Sörgyárat szeretné újraindítani tervek szerint 2017 elején. Az épület egyik szárnya már most kortárs művészek műtermeinek helyet adó kulturális inkubációs házként működik. A területi adottságoknak köszönhetően lehetőség van a sörgyár régi funkciójának ellátása mellett saját fűszerkert fenntartására, és arra is, hogy felépülhessen egy a sörfogyasztás kultúrájához kapcsolódó gasztronómiai szárny is. Kósa Kolos a kézműves sörfogyasztás jövőjéről is beszélt, elmondta, hogy hamarosan egy sör nagykereskedést is létre hoznak. Véleménye szerint sokan szeretnének kézműves söröket inni, de a vidéki városok ellátottsága nem igazán biztosított. Úgy vélte, jó lenne, ha ezek a termékek Pest külső kerületeibe is bekerülnének. Szerinte megnőtt az igény a minőségi kézműves sörökre, ezért ha biztosítani tudják az ellátást, hasonlóképpen felépülő folyamat mehet végbe, mint a bor vagy a pálinka esetében.

H. L.