Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Sohasem az áldozat a hibás

Újbuda   |   2020, május 7 - 11:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bántalmazott bárki lehet, kortól, nemtől függetlenül, fiatal vagy idősebb, nő vagy férfi. Jelenleg a kényszerű összezártság még inkább kiélezheti a családon belüli konfliktusokat. A családon belüli erőszak áldozatai helyzetének javítására Újbuda Önkormányzata figyelemfelhívó kampányba kezdett. Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ pszichológusát, Mezei Ágnest arról kérdeztük, hogy a járvány miatti speciális körülmények között hogyan tudnak segíteni a bántalmazottaknak a szakemberek.

– Több kutatás is igazolja, hogy minél tovább vannak összezárva a családtagok, annál kiélezettebb a belső konfliktushelyzet – mondta a pszichológus. – Ahol korábban is volt bántalmazás, ott most még rosszabb lehet a bezártság miatt. Ráadásul éppen az ilyen családok és áldozatok azok, amelyek/akik nagyon nehezen kérnek segítséget. Ezért is fontos, hogy minél több fórumon hirdessük, hogy van kihez fordulniuk – tette hozzá.

Mi az oka annak, hogy nehezen szánják rá magukat az áldozatok, hogy segítséget kérjenek?

Az áldozattá váló személyek azt érezhetik, úgysem értené meg őket senki, bűntudatuk is lehet, amiért kialakult ez a szituáció. És van egy társadalmi oldala is ennek. Még mindig meglehetősen áldozathibáztató társadalomban élünk, sokszor ez is visszatarthatja a bajban lévőket. Nagyon fontos, hogy mindenkihez eljusson az üzenet: mi nem hibáztatunk, hanem segítünk. Nem az áldozat tehet arról, hogy ilyen helyzetbe került, legyen akár felnőtt, akár gyerek. A cél mindig az, hogy a bántalmazó kerüljön ki a családból. A mostani járványhelyzet alapból nehezíti azt is, hogy egy külső személy vegye észre a bántalmazást, hiszen nincs iskola, a munkahelyeken nem találkozunk nap mint nap egymással, nem vagyunk közvetlen kapcsolatban a szomszédainkkal.

A gyermekek többszörösen veszélyeztetett helyzetben vannak, hiszen ha akarnák sem biztos, hogy megvannak az eszközeik arra, hogy segítséget kérjenek. Nekik mit tudnak nyújtani?

A gyerekeknél még inkább igaz az, ami a felnőtteknél, hogy sokkal inkább magukat hibáztatják, mintsem hogy segítséget kérnének. Őket is arra biztatjuk, hogy nyugodtan megkereshetnek bennünket. Vannak kifejezetten nekik szóló lelkisegélyvonalak, például a Kék-Vonal, amit éjjel-nappal hívhatnak ingyenesen és anonim módon. A Kék-Vonalon csetelni is tudnak, ami azért nagyon fontos, mert az összezártságban lehet, hogy egy telefonhívás kezdeményezése is problémát okozhat.

Újbuda Önkormányzata plakátkampányt indított a családon belüli erőszak áldozatainak érdekében, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy van segítség, senki nincs egyedül. Milyen eredményekkel járhat egy ilyen kampány?

Maguk az áldozatok szembesülhetnek azzal, hogy miben élnek. Aki tartósan bántalmazó közegben van, egy idő után már természetesnek éli meg. Ezek a felhívások segítenek abban, hogy felismerjék a helyzetüket, illetve abban, hogy elhiggyék, nem kell egyedül szembenézniük ezzel a hatalmas problémával. És nagyon lényeges az is, hogy a kampány révén mindenki láthatja, melyek a családon belüli erőszak árulkodó jelei, így a szomszédság vagy a közvetlen környezet is szembesülhet ezzel, és közreműködhet az esetleges családon belüli bántalmazás feltárásában. Talán a figyelemfelkeltő kampány nyomán a környezet is érzékenyebb lesz a segítségnyújtásra.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.