Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

SlowXmas – Lassulj le, és töltődj fel!

Újbuda   |   2019, december 5 - 11:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest tematikus utcái ismét együtt készülnek az adventre, hogy közösen mutassanak rá az ünnep igazi jelentésére. Arra ösztönzik a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre. A Bartók Béla Boulevard (BBB) sem marad ki ebből: kiállítások, könyvek, karácsonyi vásárok mellett különleges programok is akadnak az utca adventi naptárjában.

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art & Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a Kult­Unio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). A tematikus utcák közös programja egy adventi kalendárium: november 30. és december 24. között minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, dzsesszkoncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.
– Az összefogás visszatér az ünnep alapértékeihez, a lázas vásárlás helyett arra csábít, hogy lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz, és töltődjünk fel kultúrával, valódi élményekkel. Aki ezekbe a patinás utcákba ellátogat, az a hagyományos adventet élheti át – mondta el Faur Zsófi, akinek galériája a Bartók Béla Boulevard-on várja az érdeklődőket. A BBB-n járók a művészetek sokszínűségével, galériákkal, finomabbnál finomabb borokkal és kávékkal tréningezhetik érzékeiket, miközben a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetik.
A Gárdonyi téren ismét lesz Szauna-sziget: a regisztrált szaunaimádók a tömegből kiszakadva frissülhetnek fel, miközben rálátnak Budapest egyik legizgalmas terének pezsgő életére. Nem maradhat el a könyvcserebere sem: a december 7-i akció célja, hogy az általános és középiskolás diákok minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon. Az „adni jó” jegyében az egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola alsósainak szerveznek gyűjtést december 13-áig. A SlowXmas védjegyévé vált adventi kulturális reggelik résztvevőit finomságok mellett programok is várják: december 8-án a Mitziben Juhász Anna irodalmárt hívták beszélgetésre, 14-én a Moha Caféban elköltött reggeli után Schneller János művészettörténész vezetésével indul galériaséta a Bartók Béla Boulevard-on. December 21-én délután pedig a Bartók Béla út 62–64. alatti Simplon-ház Rendezvénylakásában mutatják be a Bauhaus stílusában épült házat és történetét uzsonna kíséretében.
Az újonnan nyílt BBB ArtSpace-ban december 14-étől 22-éig karácsonyi vásárt tartanak a Ship Shop hajóláda design által bemutatott művészek ajándéktárgyaiból. Kézműves workshopon készíthetnek ajándékokat kicsik és nagyok a Faur Zsófi Galériában december 5-én és 6-án (a KACS Műhely szervezésében), és a könyvvásárlás öröme sem hiányozhat a készülődésből. A Hadik Kávéház három kedves íróját hívta meg december 10-ére, hogy személyes üzeneteket írjanak könyveikbe az érdeklődőknek: Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva és Péterfy Gergely dedikál majd.
A karácsonyi előkészületeket az öt utca idén a „zero waste” jegyében SlowXmas textil­szatyrokkal és környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal is támogatja, a BBB-n december 14-én 15 órától a Szatyor Bárban tartanak ilyet.
Az utcák adventi összefogása már elnyerte a Magyar Marketing Szövetség szakmai elismerését, a színvonalas városmarketing tevékenységért járó Városmarketing Gyémánt Díjat. Az együttműködés azt is jelenti, hogy lehet és érdemes is a saját vállalkozás keretein kívülre nézni – vallják a szervezők. A teljes program elérhető a http://bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon, a Bartók Béla Boulevard eseményei a www.bartokbelaboulevard.hu oldalon is megtalálhatók.