Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

#Slowxmas

Újbuda   |   2017, november 23 - 14:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bartók Béla út, a Falk Miksa utca és a Ráday utca december nyolcadikán egész napra adventi sétálóutcává alakul. A tematikus programkínálat célja, hogy a látogatókat kicsit lelassítsa és megnyugvást adjon.

Az év végi pörgést lassítaná egy új kezdeményezéssel a BUM (Bevásárló és Tematikus Utcák) nonprofit szervezet december 8-án. A BUM tagjai közül hárman, a Bartók Béla Bulevard (Bartók Béla Út), a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca) és a Ráday Soho (Rádai utca) adventi tematikus vásárt szerveznek egy időben, egymás kínálatát erősítve.

Az adventi ünnepkör jó alkalom arra, hogy a BUM növelje ezen sétáló és bevásárló utcák vonzerejét, kínálatuk bemutatását és a vásárló közönség visszacsábítását a plázákból, bevásárlóközpontokból. A tematikus programsorozat célja, hogy újra visszahozza az (év végén nagy értéknek számító) slow vagyis lassú érzést, a nyugalmat, a kulturális feltöltődést. Mindezt a vásárok hangulatával ötvözve.

A tematikus napon a Bartók Béla Bulevard 10 helyszínen kínál úgynevezett pop-up design vásárt; a Gárdonyi téren egy mobil szauna kap főszerepet. A Falk Miksa utcában a műkincsek adnak látnivalót, a hónap műtárgyait lehet megtekinteni az aukciós házakban. A Ráday Soho szervezett sétákat kínál a kortárs művészeti galériák és az utca kulturális pontjainak érintésével. Ezen a napon a Ferencvárosban megnyílik a Bakáts téri templom altemploma is.

A program ki nem mondott célja, hogy alternatívát kínáljon a zsúfolt, főként a turisták által látogatott karácsonyi vásároknak. A három utca kínálatában természetesen fellelhetők lesznek a forró italok és karácsonyi ételek is.

A BUM-ot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hívta életre azzal a céllal, hogy a nagy múltú bevásárló és sátáló utcákat népszerűsítse, hiszen az elmúlt 15-20 évben a 36 budapesti pláza és tucatnyi bevásárlóközpont „elszippantotta” a fogyasztókat ezen tradicionális helyekről. A szervezetnek jelenleg kilenc tagja és két állandó partnere van, mindegyik tag egy-egy klasztert takar, amely hagyományos üzleteket és vendéglátó helyeket fog össze.

A Bartók Béla úti programokat itt és itt lehet elérni.

H. Gy.