Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Simicskó: új biztonsági és katonai stratégia készül

Újbuda   |   2016, szeptember 22 - 15:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések - számolt be a honvédelmi miniszter csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának.

Simicskó István közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.
A honvédelmi miniszter azt mondta: a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen már megkezdték a munkát az új stratégiákról, és ha elkészülnek vitaanyagukkal, a parlament szakbizottságának véleményét is kikérik majd.
Simicskó István hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái a megváltozott biztonsági környezetben az országon belül és a külföldi missziókban is tisztességesen helytálltak. Az ország határain is szolgálnak magyar katonák, továbbá a válságövezetekben a katonai és humanitárius segítségnyújtással is hozzájárulnak a tömeges migrációs helyzet kezeléséhez - fejtette ki a miniszter.
A Magyar Honvédség három földrészen továbbra is mintegy ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, köztük Afganisztánban, Irakban és a Nyugat-Balkánon. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy különösen a tömeges migrációs helyzettel, s az Európában megnövekedett terrorveszéllyel összefüggésben még szorosabbá és hatékonyabbá vált a V4-ek közötti katonai együttműködés. Emellett a hazai rendvédelmi szervekkel is szorosabb kapcsolatot alakított ki a Magyar Honvédség - fejtette ki.
Simicskó István ismét felidézte: a honvédelmi törvény szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik, a Magyar Honvédségen, a szövetségi együttműködésen, valamint az állampolgárok hazafias hozzáállásán. A társadalom hazafias elköteleződésének, s a Magyar Honvédség állampolgárokkal való kapcsolatának erősítése érdekében új alapokra szervezik az önkéntes tartalékos rendszert. A tervek szerint minden járásban kialakítanak területvédelmi egységet. Emellett a honvédelmi sportszövetségen keresztül szeretnék megszólítani a lakosságot - fejtette ki.
Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke a honvédségi létszámhiányról, s a közmunkások körében tartott toborzásokról feltett kérdéseire Simicskó István elmondta: a Belügyminisztérium határvadász toborzása némileg nehezíti munkájukat, de a honvédség is készül toborzókampányra. Ennek keretében egyetemekről, és a közmunkások köréből várják a haza szolgálata iránt elkötelezett, s az alkalmassági követelményeknek megfelelő állampolgárokat.
A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a katonák egyéni felszereléseinek modernizációját, illetményemelését is megkezdték, kiszámítható életpályával kívánják vonzóvá tenni a katonai hivatást. A 2016-2026-os időszakra honvédelmi- és haderő-fejlesztési programot dolgoztak ki. Ezen fejlesztésekhez minden évben növelik a honvédelmi kiadások keretét. Az eddigi fejlesztések eredményei közül kiemelte a Különleges Műveleti Ezred és a Katonai Rendészeti Központ létrehozását, s a befogadó nemzeti támogatás (BNT) lehetőségének megteremtését.
Emellett az elöregedett haditechnikai eszközök fokozatos cseréjét is kiemelt feladatok között említette a miniszter. Elsőként a légiszállítási képesség biztosítását nevezte meg, mivel elmondása szerint a negyven-negyvenöt éves An-26-os repülőgépek már nem sokáig lesznek alkalmasak arra, hogy a missziós területekre elvigyék az alakulatokat. Szólt továbbá arról is, hogy a közelmúltban hadrendbe állítottak két könnyű helikoptert, valamint négy Mi-17-es helikopter felújítására is lehetőségük volt, de ezzel együtt továbbra is tervezik új, illetve újszerű helikopterek beszerzését - tette hozzá a miniszter. Mindemellett a védelmi ipar kialakításán is dolgoznak, s a nehéz haditechnikai eszközök - például harckocsik, páncélozott járművek - modernizációja is tervbe van véve - fejtette ki a miniszter.

MTI