Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Sikeres a GYED Extra

Újbuda   |   2014, augusztus 8 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A KSH idei második negyedéves adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 37százalékkal nőtt azon dolgozni visszatérő nők száma, akik korábban anyasági ellátásban részesültek, vagy családjukat látták el – hívta fel a figyelmet Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosa.

A jelentős növekedés egyértelműen bizonyítja, hogy a kormány jó úton jár, kisgyermekes anyákat segítő intézkedései hatékonyak – tájékoztatott Szalai Piroska. Kiemelte: a Munkahelyvédelmi Akció keretében 2013 óta járulékmentesség, illetve járulékkedvezmények illetik meg a munkáltatókat, ha GYES-ről vagy GYED-ről visszatérő anyákat foglalkoztatnak. 2014 januárjától pedig a GYED Extra keretében a szülők gyermekük egy éves kora után korlátlanul dolgozhatnak az anyasági ellátásuk megtartása mellett.

A statisztikák szerint 2014. második negyedévében a 15-64 éves nők foglalkoztatása kimagasló, 55,7 százalékos értéket ért el, így 1 millió 878 ezren dolgoztak – 92 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában.

A bővülés 14 százalékát a visszatérő kisgyermekes anyák adták. Az idei II. negyedévben 46.256 olyan nő dolgozott, aki korábban azért nem volt jelen a munkaerőpiacon – tehát inaktívnak minősült a statisztikák szerint –, mert anyasági ellátásban részesült, illetőleg a családját látta el. Ez a létszám 12.460 fővel, azaz 37 százalékkal magasabb, mint 2013 azonos időszakában volt.

Újbuda