Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Schweidel József aradi vértanú emléktábláját is megkoszorúzták

Újbuda   |   2017, október 6 - 18:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az aradi vértanúságra évről évre Schweidel József emléktáblájánál is emlékeznek a hősi halált halt tábornokról elnevezett utcában.

Kerületi elöljárók - Csernus László önkormányzati képviselő, Szabolcs Attila országgyűlési képviselő – koszorúkat, gyerekek virágokat helyeztek el október 6-án a hősi halált halt tábornokról elnevezett utcában, Schweidel József emléktáblája előtt. Szabolcs Attila szerint fontos, hogy a gyerekeket évről évre emlékeztessék a magyar történelem nagyjaira. Az 1848-as forradalom leverése után vértanúságot halt mártírok emléke ugyanis a mindenkori hősiességre, haza- és szabadságszeretetre neveli a fiatalokat. Szabolcs Attila emlékeztetett: Schweidel József volt az egyetlen, akit az aradi vészbíróság kegyelmere javasolt Haynaunak, ő azonban ezt elutasította.

Schweidel József 1796-ban Zomborban született, német polgári családból származott. Katonai pályafutását a császári seregben kezdte, harcolt a napóleoni háborúkban is. Az 1848-as forradalom kitörésekor hazavezette Bécsből az ezredét, majd Bács megyében a táblabírák közé iktatták. A katonai ranglistán gyorsan emelkedett, először ezredessé nevezték ki, majd a schwechati csatában tanúsított bátorságáért az Országos Honvédelmi Bizottmány 1848. október 28-án tábornokká avatta. 1849. május 9-én Pest város parancsnoka lett. Világosnál tette le a fegyvert. Később felségsértés vádjával gyanúsították és az aradi börtönbe zárták haláláig, 1849. október 6-ig. Fogsága idején felesége számára részletes naplót vezetett. "Mindig tisztességes, igaz, a legnagyobb mértékig lelkiismeretes voltam, bensőmben mindig borzadtam a rossztól, és most mégis így ítélnek el” – olvasható írásában.

T. K.