Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Saxlehner András emlékére nyílt kiállítás

Újbuda   |   2021, december 27 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Azt már régóta tudjuk, hogy hazánk a termálvizek országa, ám Saxlehner András nevét mégis kevesen ismerik. Az ő nevéhez fűződik olyan ismert gyógyvizek felfedezése, mint a Hunyadi János vagy a Ferenc József.

Saxlehner András emlékére nyílt emlékkiállítás 2021. 12.17-én 17 órakor Budapesten, az Őrmezei Közösségi Házban (1112. Budapest, Cirmos utca 8.).

A 2022. január 12-ig ingyenesen látogatható tárlat bemutatja munkásságát, családját és az Őrmezőn felfedezett forrásvizeket, amelyeket ma is forgalmaznak (gyógyvíz, gyógyvíz).

Kevesen tudják, hogy ki is volt valójában Saxlehner András és családja, milyen nemzeti és kulturális értékeket hozott létre, miket fedezett fel, hogyan terjesztette az egész világon.

Ősei a XVI. század végén Thüringiából Sopronba, majd Kőszegre ezután Budapestre költöztek. Az Andrássy út 3-ban, a Saxlehner palotában, ahol a család lakott, ma emléktábla őrzi a múltat. Saxlehner András a Váci utcában levő „Fekete kutyához” címzett posztókereskedést nyitott. Német származását nem felejtette el, ugyanakkor magyarnak vallotta magát, ezt mutatja a gyógyvíz források elnevezése is. Az üzletükben felkereste Bayer József budaőrsi gazda, aki panaszkodott, hogy a tehenei itatására alkalmatlan, keserű ízű a kutjaik vize. Saxlehner rögtön bevizsgáltatta a vizet, megvette a Dobogó- és Péter-hegy húzódó őrsödi és őrmezői területet. (A környék német ajkú lakossága a Dobogó-hegyet „Galgenberg = Akasztófa-hegynek nevezte.) Őrmezőn beindította a gyártást, és beindította a szállítást az egész világon. Kiváló, a mai korban is minden igényt kielégítő reklám és marketing tevékenységével bemutatta és terjesztette a gyógyvizeket. Ezt a munkát azután gyermekei is folytatták. A kiállítás a munkafolyamatokat megörökítő eredeti fotók és plakátok másolatait is tartalmazza.

A Saxlehner András Egyesületet 1998-ban alapították, hogy bemutassák a Saxlehner család történetét, valamint a magyarországi német nemzetiségi oktatás, kultúra, hagyományőrzés, műemlékvédelem, ismeretterjesztés, identitásőrzés és múltunk, történelmünk ismeretlen területeinek kutatását.

A kiállítást a Saxlehner András Egyesület, a Viadukt Alapítvány, az Újbudai és a Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzatok, az Őrmezei Közösségi Ház hozta létre.

Elérhetőség. Farkas Márta +36/30 284 5410, farkas.h.marta@gmail.com