Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 9. csütörtök, Abigél, Alex

Roskadásig teltek az adománygyűjtő pontok

Újbuda   |   2022, március 16 - 13:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több száz kilogrammnyi adomány gyűlt össze az ukrajnai háború elől menekülőknek az újbudai közösségi házakban, valamint a B32 Galéria és Kultúrtérben. Az első szállítmányokat hamar elszállították az elosztó helyekre.

Adománygyűjtő akciót hirdetett Újbuda Önkormányzata az Ukrajna elleni orosz támadás miatt otthonukból elmenekülők megsegítésére. A március 1-jén megjelent felhívásban arra kérték a kerületieket, hogy vigyenek a gyűjtőhelyekre konzervet, termoszt, tisztálkodószereket, WC-papírt, babaápolási és női higiéniai terméket, új alsóneműt, plédet és hasonló szükségleti cikkeket. A felsorolásban szerepelt a kutya-, illetve macskaeledel is, mivel sokan magukkal hozták házi kedvencüket. – Az ujbuda.hu és az önkormányzat Facebook-oldala rendszeresen frissül, itt lehet megtudni, hogy a menekülőknek éppen mire van a legnagyobb szükségük – mondta Bakai-Nagy Zita alpolgármester. – Most olyan termékeket célszerű adni, amelyek gyorsan felhasználhatók, ez jelent azonnali segítséget. Ruhákra és játékokra jelenleg kevésbé van szükség – tette hozzá.

Honnan hová?
Az adományokat folyamatosan várják több gyűjtőponton: B32 Galéria és Kultúrtér, Albertfalvi Közösségi Ház, Kelenvölgyi Közösségi Ház, Őrmezei Közösségi Ház, Gazdagréti Közösségi Ház, a Polgármesteri Hivatal Zsombolyai utcai portája. – Első körben az önkormányzat központi raktárába vitték a szállítmányokat, egy részüket aztán a főváros vette át, és továbbította a menekültek szállásaira. Az adományok többsége a kerülettel együttműködő társszervezetekhez és a fővárosi koordinációba kerül – mondta lapunknak Barabás Richárd alpolgármester. (Előbbiek egyebek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány.) Ezek a szervezetek a leadott igények alapján célzottan osztják szét a felajánlott dolgokat, és juttatják el a magyar–ukrán határra, illetve a különböző befogadó állomásokra. Az alpolgármester hozzátette: a kerület a fővárossal közösen keresi a további lehetőségeket, miként tudják a menekülők életét megkönnyíteni. – A XI. kerület folyamatosan tartja a kapcsolatot kárpátaljai testvérvárosával, Benével – közölte Barabás Richárd.

Színház helyett gyűjtőpont
Már a gyűjtés első hetében roskadásig megtelt a B32 Galéria és Kultúrtér alagsora. A kerület több részéből érkeztek lakók megrakott szatyrokkal és dobozokkal. Ezekben voltak a kisbabáknak cumik, cumisüvegek, több tucat csomag pelenka, hálózsák – sorolták a B32 munkatársai –, de érkeztek vény nélkül kapható lázcsillapítók, allergia elleni szerek, vitaminok, termoszok is.
A hideg és meleg ételkonzervek mellett nem egy közösségi házba vittek bébiételt, a nagyobbaknak nassolnivalót (még gluténmentes kekszet is), gyümölcslevet.
A Kelenvölgyi Közösségi Házba is számolatlanul vittek adományokat, köztük étolajat, száraztésztát is. Utóbbiakat azonban az úton lévők kevésbé tudják felhasználni, a főzéshez szükséges összetevők helyett érdemesebb gyorsan fogyasztható ételt adni – hívták fel a figyelmet a gyűjtőponton. A szintén tömegével érkező fogkefének, fogkrémnek, WC-papírnak, tusfürdőnek nagyobb haszna van.
Az Albertfalvi Közösségi Házban – hasonlóan a többi gyűjtőhelyhez – a tartós élelmiszerek mellett másfél méter magasan álltak a tisztára mosott vagy új plédek. Nagyon sok új férfi, női és gyermek alsónemű is felhalmozódott az iroda helyett most raktárként funkcionáló helyiségben. A Gazdagréti Közösségi Házban a gyűjtés második napján megtelt az egyik szoba, másfél kisbusznyi adományt már az első héten elvittek, a következő három napban újabb két kisbuszra való jött össze. Tóthné Vonsik Vivien, a Gazdagréti Közösségi Ház szakmai referense szerint a gazdagrétiek nagyon gyorsan reagáltak a felhívásra, és jelentősen megkönnyítették a szervezők dolgát azzal, hogy az adományokat felcímkézték.

Menekültinfó: 06/1/372-4566
– Az adományokkal és a segítségnyújtással kapcsolatban az önkormányzat információs vonalán is lehet tájékozódni. Az újbudaiak által befogadott családok ugyancsak feltehetik itt kérdéseiket. Több, átmenetileg Újbudán otthonra lelő szülő kért tájékoztatást gyermeke óvodába, illetve iskolába járásával kapcsolatban is, valamint az orvosi ellátás is lényeges kérdésként merül fel – mondta el Bakai-Nagy Zita.

T. K.

Köszönet és buzdítás
– Az adománygyűjtés folyamatos, a közösségi házak és a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási idejében bárki hozzájárulhat az Ukrajnából menekülők megsegítéséhez – buzdította a segítőkész embereket Varga Gergő közbiztonsági tanácsnok, egyúttal megköszönve az eddigi felajánlásokat.
Címkék: