Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Richard Bona is fellép a Mom Kultban

Újbuda   |   2016, április 24 - 17:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kameruni születésű énekes-basszusgitáros, Richard Bona a Get Closer Budapest Jazz Fest utolsó napjának legnevesebb fellépője. Rajta kívül a három napos jazzfesztivál sztárfellépője volt még a Billy Cobham Band valamint a GFS Trio.

Végéhez közelít a MoM Kultban rendezett Get Closer Budapest Jazz Fest, amelynek utolsó előadója a kameruni származású Richard Bona. Az 1967-ben született zenész négyévesen kezdett balafonon játszani és már ötévesen fellépett a város helyi templomában. Bona 11 évesen kezdett gitározni és 1980-ban, mindössze 13 évesen alapította meg első együttesét egy francia város, Douala dzsesszklubjában. 1995-ben Franciaországból elköltözött New Yorkba, ahol jelenleg is él és dolgozik. Több éven át volt Harry Belafonte zenei igazgatója, majd szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig és Joe Zavinullal. Első albuma 1999-ben jelent meg Scenes From My Life címmel, továbbá Jaco Pastorius Big Band-jének lemezein is közreműködött. 2002-ben Bona világkörüli turnéra vállalkozott Pat Metheny dzsesszgitárossal, majd 2005-ben kiadta negyedik albumát Tiki néven, amelyen John Legenddel is játszik egy közös szám erejéig. Jelenleg a New York Egyetem zenei tanszakán tart órákat, utolsó albuma 2013 tavaszán jelent meg Bonafied címmel.

Az este során először a BG 5 zenekar hallható. A tagok 2013-ban kezdték a közös munkát a zeneakadémián, 2014 óta gyakori fellépői a budapesti jazz életnek. A zenekar quintet felállású (trombita, tenor sax, gitár, bőgő, dob). Saját szerzeményeket játszanak, melyek a jazz több alfajából táplálkoznak. Groove-os zenék (funk, hip-hop, afro cuban, drum and bass) valamint mainstream és avantgard jazz irányzatok.

Őket a Bass Loco követi Tomor Barnabás vezetésével. A zenekar 2008-ban trióként alakult, azóta folyamatos szereplője a budapesti underground jazz életnek. Zenéjét ritmikus, improvizatív jazz-rock-funk hangulat, dallamosság és különféle zenei színek jellemzik. 2010-ben csatlakozott a zenekarhoz Brandon Mezzelo (tenorszaxofon), 2012 tavaszától pedig Mohai Tamás (gitár) és Weisz Gábor (szaxofonok). A jelenlegi felállás 2015-től, Czitrom Ádámmal gitárossal tart.

A „Jazz és Irodalom” című programrész során Petőcz András olvassa fel műveit Mózes Tamara és Nemes Janó közreműködése mellett.

Újbuda