Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Rettegés a Karinthy Színházban

Újbuda   |   2017, január 12 - 15:13Nyomtatóbarát változatSend by email

Új oldaláról mutatkozott be a Karinthy Színház azáltal, hogy Stephen King egyik legnépszerűbb művét, a Tortúrát vitte színpadra. A pszichotriller két főhősét Balázs Andrea és Árpa Attila alakítja.

Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regényírót. Szerencséjére az egyik rajongója találja meg és siet segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Mivel nem tetszik neki az író új műve, arra kényszeríti, hogy égesse el a kéziratot és írjon számára új befejezést. A sérült, kiszolgáltatott ember eleinte tiltakozik, de végül megadja magát. Hamarosan rájön azonban, hogy rabtartója csak addig hagyja életben, amíg be nem fejezi a regényt.

Fotó: Karinthy Színház

Stephen King már klasszikusnak mondható pszichotrillerét, a Tortúrát nyolc évvel ezelőtt vitték színre először a Karinthy Színházban, ám a nagysikerű Broadway darab kizárólagossági jogokat kapott, ezért a világ minden táján beszüntették a bemutatókat. A Bruce Willis és Elizabeth Marvel által megformált karakterek éveken keresztül vonzották színházba a borzongás szerelmeseit, míg végül – Európában egyedüliként – újra megszerezte a Karinthy Színház a színpadra vitel jogát. A két hazai főszereplő, Balázs Andrea és Árpa Attila pedig nagyszerű választásnak bizonyultak, hiszen idegölő, izgalmas játékukkal minden pillanatban lekötik a nézők figyelmét. A pszichopata Annie-t megformáló Balázs Andrea lapunknak elárulta, a legmegterhelőbb feladat számára az volt, hogy átadja magát a karakter jellemének. A színésznő szerint ezt a szerepet nem lehet „csak eljátszani”, hanem át kell élnie és fel kell építenie magában a beteg lelkületű ember személyiségét. Mint mondja, a legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy érezzen Annie-ként, hogy a saját pszichéje ne sérüljön. A darab másik főszereplője, Árpa Attila most először bújt Paul Sheldon bőrébe. Az elsősorban producerként tevékenykedő filmes szakember most olyan oldaláról mutatkozott be, amelyről nem sokan ismerik. A kiszolgáltatott, ágyhoz kötött író megformálásában a kihívást leginkább az jelentette, hogy nagy gesztusok nélkül, szinte csak arcjátékkal kellett érzékeltetnie a főhős jellemét, amelyet nagyszerűen sikerült megvalósítania. A darab rendezője Iványi Árpád korábban maga is megformálta már a főhős szerepét, az első színrevitelnél ő alakította az írót. Mint mondja, a legnehezebb számára az volt, hogy elfelejtse a korábban saját maga által létrehozott karaktert és együtt építsék fel azt a személyiséget, amely Árpa Attila jelleméből táplálkozik. A Karinthy Színház számára egyébként a 35. évad az újdonságok éve, hiszen számos olyan műfajt álmodtak színpadra, amely korábban nem jellemezte a repertoárt. A most bemutatott pszichotrilleren túl már gyerekdarabokat, kortárs műveket, musicalt és valódi klasszikusokat is színre vittek, a közeljövőben pedig Ronald Howard Szembesítés című drámájának és Zsurzs Kati Zsuzsika hangja című beavató mesemusicaljének is helyet ad Buda népszerű színháza. Szóval legyen szó derűről, borúról, zenéről, prózáról, kacagtató, vagy éppen szomorkodtató darabról, a Karinthyban biztos megtaláljuk az ízlésünknek megfelelő művet!