Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Rendőrségi nyílt napot tartottak az őrmezei iskolában

Újbuda   |   2017, február 23 - 14:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendőrök tartottak bemutató foglalkozást az Áldozattok Napjához kapcsolódóan az Őrmezei Általános Iskola tanulóinak és a környékbeli óvodásoknak. A gyerekek öt állomáson hallhattak a rendőrségi nyomozás menetéről, a járőrök munkájáról.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyet 1993 óta Magyarországon is megtartanak. Ehhez kapcsolódóan, nyílt nap keretében ismertette tevékenységét a XI. kerületi rendőrkapitányság az Őrmezei Általános Iskola tanulóival és a környék óvodásaival. A gyerekek egyebek mellett megismerhették az ujj- és tenyérlenyomatvétel módszerét és a rendőrségi felszerelést is. Nagyné Malicsek Ágnes iskolaigazgató szerint, az áldozattá válás veszélye főként a gyerekeket veszélyezteti, ezért a hangsúlyt leginkább a prevencióra érdemes helyezni. Úgy véli, minél hamarabb meg kell ismertetni a gyerekekkel, hogy mire érdemes odafigyelni, mikor kell óvatosan reagálni a külvilág történéseire.

Az iskolások és az óvodások leginkább az ujjlenyomatvételről szóló foglalkozást élvezték, hiszen haza is vihették a lenyomatot – tette hozzá Nagyné Malicsek Ágnes. Érdeklődést váltott ki a bevetési rendőrök felszerelése is; a sisakot, védőmellényt, lábszárvédőt, gumibotot leggyakrabban futballmeccsen viselik a rendőrök. A nyolcadikosoknak tartott foglalkozáson volt, aki fel is próbálta ezeket. Az egyik gyerek szerint bár a ruházat nem volt nehéz, felvétele legalább 20 percig tartott.

A KRESZ-pályán biciklivel kellett áthaladni a bóják között. Bár az akadályokat meglehetősen közel tették egymáshoz, a legtöbb próbálkozó mégis könnyen átkerekezett közöttük. Az udvaron álló rendőrautó bekapcsolt vészvillogóval várta az érdeklődőket. Az interaktív órán a gyerekek a rendőrök fegyveréről, a bilincsről, a rendfokozat rendszeréről kérdezték az előadó törzsőrmestert.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei minden év februárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a bűncselekmények áldozataira.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.