Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Rendőrök, polgárőrök segítik a közlekedést az iskolák környékén

Újbuda   |   2016, augusztus 29 - 15:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptemberben az oktatás kezdetének és befejezésének időszakában rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést azoknak az iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonságilag indokolt - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) főtitkára sajtótájékoztatón.

Kiss Csaba elmondta: folytatódik az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt. Ennek célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése, megszüntetése. Idén 1560 iskola tanévnyitóján képviselteti magát a rendőrség.
Az alezredes arról is beszámolt, hogy minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy "becsöngetnek", az iskolák környékén megnő a forgalom. Hozzátette: hetekkel ezelőtt felkeresték a közlekedési szempontból veszélyesebb helyen lévő iskolákat. Az intézményvezetővel és az önkormányzat képviselőjével forgalomtechnikai bejárást végeztek, és elrendelték a szükséges intézkedéseket például akkor, ha egy közlekedési táblát nem lehetett jól látni a faágaktól.
Szeptemberben a gépjármű forgalmat is figyelik, különös tekintettel a biztonsági öv, valamint a biztonsági gyermekülés használatára - jelezte.
Az ORFK-OBB ötezer iskolarendőr-plakáttal támogatja a programot, az elsősöknek százezer tájékoztató füzetet osztanak szét és ötezer pedagógus naplót is kiosztanak. Emellett a fővárosban százhúsz helyszínen kivilágított plakátokon hívják fel a közlekedők figyelmét az iskolakezdésre.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszélt, hogy az általános iskolákban folytatódik az úgynevezett DADA (dohányzás, alkohol, drog, AIDS) program, a középiskolákban pedig az Ellen-Szer program.
A DADA programban az előző tanévben 177 településen 306 iskola 1195 osztályában 31 776 diák vett részt, akiket 157 rendőr oktatott, az Ellen-Szerrel pedig 28 település 45 iskolájának 106 osztályában 2682 tanulót értek el. A DADA programban osztályfőnöki órán egy rendőr segít elsajátítani a gyerekeknek azt a képességet, hogy felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat, ki tudják számítani döntéseik, tetteik következményét. Az Ellen-Szer program célja pedig az, hogy növelje a fiatalok ellenálló képességét a bűnözéssel és a szerfogyasztással szemben.
A rendőrség működteti az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók hálózatát is, amelyben a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalokkal foglalkoznak, elsősorban az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre fókuszálnak. Az előző tanévben 119 448 tanulóval találkozott a 114 bűnmegelőzési tanácsadó.
Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség közlekedési alelnöke elmondta: újdonság a polgárőrség Fogadj örökbe egy zebrát! kezdeményezése. Az önkormányzatokkal közösen kijelölik a fokozottan figyelemmel kísérendő gyalogátkelőhelyeket, és ha kell, nemcsak a tanév elején, hanem akár egész évben segítik ott a közlekedőket.
Az 55 ezer tagú polgárőrség tagjai a rendőrséggel együttműködve, de önállóan is jelen lesznek az iskolák környékén, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedési feladatokban működnek közre - ismertette.

MTI