Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Rendhagyó történelemóra Újbuda testvérvárosairól a Grosicsban

Újbuda   |   2016, október 11 - 14:53Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendhagyó történelemórát tartott egy a székelyföldi Kézdiszentlélekről érkezett szaktanár az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában. A pedagógus arról is beszélt a nyolcadikosoknak kik a székelyek, milyen nyelvjárásban beszélik a magyar nyelvet és miért furfangosak a székely férfiak. Az ötezer lelket számláló település életét képekben is ismertette.

Újbuda testvérvárosaiból érkező pedagógusok tartanak vendég előadásokat az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában október első felében. Kiss Mihály igazgató szerint ezen órák révén a gyerekek megismerik gyökereiket és megtudják, hogy mintegy 15 millió magyar él a világban, a határon belül és kívül összesen. A sportintézmény Marosvásárhelyen született vezetője 29 éve él Magyarországon, jól tudja, milyen élet zajlik Kárpátalján, mi köti össze az erdélyieket az anyaországban élőkkel, és hogyan lehet egymást segíteni a közös magyarságtudattal.

Az első testvériskolai órán Hoffmann Tamás polgármester elmondta, kedvenc tantárgya a történelem volt, amely a legtöbb információt tartalmazza arról, hogyan szakadt ki például Erdély és a Vajdaság az ország területéből. Fontosnak tartja, hogy az újbudai iskolások - akár vendégtanárok előadása, akár cserediákprogram, akár nyári tábor keretében, de - megismerjék a több száz kilométerre élő kortársaik életét és mindennapjaikat.

Újbuda három pilléren álló testvériskolai programjára (cserediák-, cseretanárprogram, táboroztatás) idén is sok pénzt szán az önkormányzat, illetve kap különböző pályázatokon keresztül. A testvértelepülési tanácsnok lapunknak elmondta, a Grosics iskolában tartott óra a program első lépése volt. A Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból érkező pedagógusok több kerületi intézménybe ellátogatnak a héten, hogy felkeltsék a diákok figyelmét a testvértelepülések környezeti, kulturális történelmi, földrajzi értékei és a határon élők élete iránt. Sass Szilárd hozzátette, Újbuda számos határon túli testvérvárosában élnek magyar anyanyelvű emberek, legyen szó szerbekről, szlovákokról, románokról, osztrákokról vagy szlovénekről. - A történelmünk közös, amelyet meg kell ismernie a felnövő generációnak is – tette hozzá.

T. K.