Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Rendhagyó történelemóra a Petőfiben

Újbuda   |   2016, március 24 - 11:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Rendhagyó történelemóra sorozat, ahol a kerületi iskolások játékos formában sajátítják el a lakóhelyükről szóló tudásanyagot, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szerevezésében indult el. A sorozat második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt.

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor kíváncsi lesz lakóhelye történelme iránt. Újbuda nagyon gazdag történelmi leletekben, hiszen több száz, sőt ezer évre visszamenőleg is van információ arra, hogy kik és hogyan éltek ezen a területen.

A legnagyobb ismert Árpád-kori település az Újbuda-Tóváros Lakópark építkezése során felszínre került Kána falu volt. A feltárás után a lakópark építése miatt a falut visszatemették, csak a templom romjai maradtak a felszínen. Az ásatás vezetője Terei György, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő kérésére a leletanyagokból egy, az ifjúság számára is figyelemfelkeltő előadássorozatot indított a kerületben, ahol tanórán, játékos formában sajátíthatják el a gyerekek a régészeti alapismereteket, valamint lakóhelyük történetét. A rendhagyó történelemóra második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában valósult meg, példáját több iskola is követi hamarosan.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.