Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Rendhagyó történelemóra a Petőfiben

Újbuda   |   2016, március 24 - 11:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Rendhagyó történelemóra sorozat, ahol a kerületi iskolások játékos formában sajátítják el a lakóhelyükről szóló tudásanyagot, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szerevezésében indult el. A sorozat második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt.

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor kíváncsi lesz lakóhelye történelme iránt. Újbuda nagyon gazdag történelmi leletekben, hiszen több száz, sőt ezer évre visszamenőleg is van információ arra, hogy kik és hogyan éltek ezen a területen.

A legnagyobb ismert Árpád-kori település az Újbuda-Tóváros Lakópark építkezése során felszínre került Kána falu volt. A feltárás után a lakópark építése miatt a falut visszatemették, csak a templom romjai maradtak a felszínen. Az ásatás vezetője Terei György, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő kérésére a leletanyagokból egy, az ifjúság számára is figyelemfelkeltő előadássorozatot indított a kerületben, ahol tanórán, játékos formában sajátíthatják el a gyerekek a régészeti alapismereteket, valamint lakóhelyük történetét. A rendhagyó történelemóra második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában valósult meg, példáját több iskola is követi hamarosan.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.