Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Rendhagyó történelem óra Kána Faluról

Újbuda   |   2015, december 3 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kána falut érintő – az európai viszonylatban is egyedülálló - régészeti feltárásról tartottak rendhagyó történelem órát a Kelenvölgyi Általános Iskolában december 2-án. A Kána Alapítvány által létrehozott program az önkormányzat támogatásával valósult meg, egyik főszervezője Farkas Krisztina a Kulturális és Köznevelési Bizottság alelnöke.

A Kelenvölgyi Általános Iskolától nem messze találták meg Kána falu leletegyüttesét Kőérberek-Tóváros területén. (Kána falu az eddig feltárt legnagyobb Árpád-kori település a Kárpát-medencében. Az ásatások - 2003 és 2005 között - húsz hónapig folytak az Újbuda-Tóváros Lakópark területén. Három év alatt 220 ezer négyzetméteren tíz korszakból közel 8000 épület, 1100 középkori sír, valamint több mint 900 ládányi leletanyag került elő. A munkálatok során 70 ezer ásatási- és tárgyfotó készült.)

- Mindig fontosnak tartottam, hogy a gyerekek megismerjék lakókörnyezetüket és a helyi értékeket, ezért tudatosan választottam az iskolát az előadássorozat első helyszínének – hangsúlyozta Farkas Krisztina önkormányzati képviselő.

Az iskola tanulói vetített képes előadás keretében ismerkedtek a legfontosabb régészeti leletekkel, és a feltárt épületekkel, az interaktív program során kézbe vehették a nyolcszáz évvel ezelőtti kerámiatöredékeket. A szemléltető másolatok, makettek közt volt Kána falu egykori temploma, és az Árpád-kori gyerekek malomjátéka. A diákok egy 12. századi ezüstdenár másolatát, amit mindenki maga készített, hazavitték. Nem csupán a régészek munkájába nyertek bepillantást az iskola tanulói, hanem értékrendjük is formálódott.

- Sokszor egy-egy régészeti lelet azért pusztul el, mert nem ismerik az emberek a törvényi szabályozást. Abban bízom, ha már ilyen korán megmutatjuk, mekkora értéket képviselhetnek a történelmi leletek, a felnövekvő generáció megérti, hogy azokat múzeumban kell megőrizni – emelte ki Terei György, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régésze.

A rendhagyó történelem óra sikere meglepte a pedagógusokat. Benis Andrea, a Kelenvölgyi Általános Iskola intézményvezetője szerint Kána falu feltárása és története jól kapcsolódik a történelem, a hon- és népismeret órákhoz.

A tanév során a Petőfi, a Bocskai, és a Gazdagréti Törökugrató Általános Iskolában is lesz rendhagyó történelem óra, a helyi értékekre különböző rendezvényeken történelmi játékok keretében is felhívják a figyelmet. - A jövő májusban megrendezésre kerülő Régészet Napjához kapcsolódó régészeti konferencia pedig szélesebb körben ismertet majd Kána falu történelmi emlékeit – mondta Farkas Krisztina.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.