Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Rehabilitációs munkát nyújt a Budapest Esély

Újbuda   |   2021, május 5 - 16:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újabb olyan nonprofit cég költözött Újbudára, amelynek célja, hogy segítse a fogyatékkal élő felnőttek társadalmi integrációját.

A kerület esélyegyenlőség terén bizonyított pozitív hozzáállására más, Újbudán kívüli szervezetek is felfigyeltek. Most a Budapest Esély Nonprofit Kft. alakította ki a Budafoki út 12. alatt új foglalkoztatóját, ahol felnőttkorú egészségkárosodott, illetve fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációját fogják segíteni. Korábban is hasonló feladatot ellátó cég működött itt: az autizmussal élő emberek közreműködésével kézműves csokoládékat gyártó Kocka Csoki kinőtte ezt a helyiséget, most a 25 éve létező, a főváros által létrehozott Budapest Esély valósítja meg itt újabb tervét.

Dobai Sán-
dor
intézményvezetőtől megtudtuk, hogy egészségkárosodott emberek, fogyatékossággal élő személyek fognak itt dolgozni. A munkavégzéshez, a munkaerőpiachoz szükséges kulcsképességeket fejlesztik, felkészítve őket akár az önálló munkavégzésre is. Hosszas kutatómunkával, szakmaközi egyeztetéseken egy újonnan megalkotott, egyedi módszertant dolgoztak ki, amelyet itt alkalmaznak majd először. Az itt dolgozók mentoraik segítségével újrahasznosított alapanyagokból fognak készíteni papíripari termékeket, amelyeket irodák, háztartások is használhatnak. Az alapanyagot a Budapest Esély irodáiban keletkező papírhulladék adja majd, a gyártás során szigorúan kézműves technológiákat alkalmaznak. Azért sem használnak gépeket, mert abban hisznek, hogy így sikeresebb lesz a fogyatékkal élők gyakorlati képességeinek fejlesztése, az itt elvégzett munka rehabilitációs hatása is így lesz igazi, sőt, munkavédelmi szempontból is okos döntés a gépesítés teljes mellőzése. A műhely már kész, a prések, papírmerítő kádak mellé hamarosan megérkeznek a foglalkoztatottak, és beindulhat a program, amelynek résztvevői nem éles helyzetben kipróbálhatják, hogy milyen egy munkahelyen dolgozni, hogy megváltozott munkaképességű emberek is elérhetnek sikereket, önbizalomra, gyakorlatra, új motivációkra tehetnek szert, és munkájukért anyagi ellenszolgáltatást kapnak. Így a fejlesztési célokon túl egzisztenciális segítséget is ad majd a nonprofit vállalkozás a foglalkoztatottaknak.

Vannak olyan ügyfeleik, akik nem rendelkeznek azzal a kompetenciaszinttel, hogy önállóan alkalmazkodni tudjanak, és megragadjanak a munkaerőpiacon, de vannak olyanok is, akik már képesek minderre. Náluk a szintentartást, illetve a további képességek fejlesztését tűzték ki célul. A mentorok között vannak pedagógusok, a képzőművészet, iparművészet területeiről érkező szakemberek, szakpszichológus is segíteni fogja az itt folyó munkát, és alkalmanként gyógytornász is ellátogat majd a Budafoki útra.

A Budapest Esély munkatársai az elmúlt évtizedekben bizonyították munkájuk eredményességét, a foglalkoztatottakon napról napra nyomon követhetik a pozitív változást. Ezért is érkezik hozzájuk egyre több ügyfél, mert valóban óriási segítség a megváltozott munkaképességűeknek, hogy türelmes, szakértő mentorok támogatják őket a munkaerőpiaci integrációban, az önálló életvitel megvalósításában, számos tanáccsal gazdagítva őket.

Az intézményvezető elárulta, hogy amikor a tevékenységük bővítéséről döntöttek, célirányosan olyan kerületet kerestek új telephelyüknek, ahol már tapasztalható a nyitottság az ilyen típusú tevékenységet végző szervezetek irányában. A Budapest Esély munkatársai úgy látják, hogy Újbuda Önkormányzata már hosszú ideje céltudatos, valóban élő, jól végiggondolt esélyegyenlőségi stratégiát működtet, és ennek ők is szeretnének hasznos szereplőivé válni.

D. B. S.

2009 óta ünneplik világszerte az esélyegyenlőség napját május 5-én. Ekkor lépett hatályba az Európai Unió alapszerződését több ponton módosító Lisszaboni Szerződés, amely kimondja a demokratikus egyenlőség, a képviseleti demokrácia és a részvételi demokrácia három alapelvét. Az Európai Unió Alapjogi Chartája nem került be közvetlen módon a Lisszaboni Szerződésbe, de annak a 6. cikkének (1) bekezdése alapján a szerződésekével azonos kötelező jogi erővel bír. Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke tiltja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, azaz többek között a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy más meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, életkor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetést. Így vált az uniós jogrend fontos elemévé az alapvető jogok védelme, a diszkrimináció tilalma.

Magyarországon a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról meghatározza az egyenlő bánásmód követelményeinek érvényesítését a foglalkoztatás, a szociális biztonság és egészségügy, a lakhatás, az oktatás és képzés, valamint az áruk forgalma és szolgáltatások igénybevételeinek területén. A Köztársasági Esélyegyenlőségi Program célja, hogy az élet valamennyi területén megelőzze a hátrányos megkülönböztetést, és elősegítse egyes társadalmi csoportok tagjainak esélyegyenlőségét. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény hozta létre az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, amely országos hatáskörű államigazgatási szerv volt, de 2021. január 1-jétől beolvadt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába. Ez azt jelenti, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait az alapvető jogok biztosa veszi át. Az ombudsman közigazgatási hatósági eljárás keretében jár el az egyenlő bánásmódot és az esélyegyenlőség előmozdítását érintő ügyekben a vonatkozó eljárási szabályoknak megfelelően. Az ügyfelek ezen ügyekben is a korábban megszokott módokon fordulhatnak az alapvető jogok biztosához.

 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.