Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Régi/új zsinagógával gazdagodik a kerület

Újbuda   |   2020, december 15 - 12:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

2021-ben nyitja meg kapuit az elmúlt évtizedekben a TIT irodaházaként működő épületben Újbuda új zsinagógája. Talán kevesen emlékeznek már arra, hogy a Bocskai út 37. alatt eredetileg is zsinagóga volt, amelynek megnyitását 1936-ban több ezer fős tömeg ünnepelte. A járvány miatt az akkorihoz hasonló kaliberű nyitóünnepély még várat magára, ám a zsinagóga rabbija, Isaac Stell és felesége, Mushky Stell már most aktívan építi a közösséget, és nagy erőbedobással készül az egyik legfontosabb zsidó ünnepre, az idén december 10-én beköszöntő hanukára.

Az egykori TIT-épület legfelső szintjét két éve vette bérbe az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azzal a céllal, hogy otthont adjon a környék zsidó közösségének. Hiszen nemcsak zsinagógát alakítanak ki, hanem egy olyan teret, amelynek nagy szerepe van a közösségformálásban. Lesz többek között játszóterem, klubhelyiség, rendezvénytér és étkező is. A zsinagóga rabbija, Isaac Stell és felesége, Mushky Stell 2017-ben az Egyesült Államokból költözött Magyarországra, három év alatt a közösség fontos és aktív tagjaivá váltak. Szeretnék, hogy a zsinagóga olyan hely legyen, ahova mindenki szeretettel látogat el, ahol mindenki otthonosan érezheti magát. Nem titkolt céljuk, hogy olyanokat is bevonjanak a budapesti és budai zsidó közösségi életbe, akik addig nem jártak zsidó társaságba.

A rabbi és a rebbecen készülnek az idei hanukai ünnepségekre, többek között egy teljes héten át tartó Zoom-eseményt szerveznek a közösségnek. Az online rendezvényen a fánksütéstől kezdve a tematikus kvízjátékon át a közös gyertyagyújtásig számos izgalmas, a család apraja-nagyját vonzó program lesz. Hanuka utolsó napján, december 17-én pedig az EMIH központi, szintén online tartandó, a Zsido.com Facebook-oldalán élőben látható eseményén Isaac Stell rabbi gyújtja majd meg az utolsó hanukai gyertyát.