Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Rákóczira emlékeztek Gazdagréten

Újbuda   |   2015, április 8 - 10:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

II. Rákóczi Ferenc és Mindszenty József bíboros érsek születésének évfordulójára emlékeztek a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola ában. Az eseményt az Osztrák–Magyar–Bajor Baráti Társaság szervezte.

A Magyar Országgyűlés határozatot hozott arról, hogy minden év március 27-én Rákóczi-emléknapot tartanak a fejedelem születésnapján. 2013-ban Újbuda Önkormányzatának támogatásával állították Budán az első Rákóczi-emlékművet a Csíkihegyek iskola kertjében.

II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Mindszenty József bíboros érsek egy dátumon, március 27-én született – 220 évnyi különbséggel. – Érdemeik, erényeik és gondolkodásuk is hasonló volt – hangzott el a születésük emlékére rendezett ünnepségen a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában.

Az eseményt Király Nóra önkormányzati képviselő Rákóczi életéről szóló beszéde nyitotta, majd Galla János, az Osztrák–Magyar–Bajor Baráti Társaság elnöke elevenítette fel az erdélyi fejedelem magyarságért tett érdemeit és a szabadságharc eseményeit. Elmondta, a Rákóczi szabadságharc a magyar történelem legdicsőségesebb időszaka, mert ekkor alapozták meg Magyarország függetlenségét.

Újbuda