Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Programban gazdag advent várja az újbudaiakat

Újbuda   |   2018, november 29 - 10:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

A várakozás hangulatában tölthetik az újbudaiak az advent időszakát. A kerületi közösségi házak, iskolák színes programokkal várják az érdeklődőket, de lesznek vásárok és jótékonysági gyűjtések is.

Flashmobbal kezdődik december 7-én az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában a másfél napos albertfalvai adventi vásár: a kórus ünnepi műsorához bárki csatlakozhat, a karácsonyi énekek között lesz Leonard Cohen Hallelujája is. Utána a Petőfi Musical Stúdió előadása következik. A képzőművészetet többek között az Albertfalván élő Szövérfi Tünde hozza el az iskola aulájába, ahol az alkotó gyöngy ékszereiből és gobelinmunkáiból nyílik kiállítás.
Másnap, december 8-án is a karácsonyi dallamok, a finomságok és kézműves termékek jegyében folytatódik a vásár, immár a Szent II. János Pál Iskolaközpontban. – Számos kulturális program várja az érdeklődőket – mondta Farkas Krisztina, a hétvégi kavalkád főszervezője. – A tavalyi siker után magától értetődő volt, hogy az albertfalvaiak idén is közösen ünnepeljenek, vásároljanak – tette hozzá az önkormányzati képviselő. Számos árus különleges termékeiből válogathatnak majd a vevők, lesznek például szalvétatechnikával készített képeslapok, horgolt tárgyak, bőr ékszerek, karácsonyi sütemények és díszek, gyógynövényekkel töltött párnák, valamint könyvek is. A kézműves programok részeként a gyerekek egyebek közt mézeskalácsot díszíthetnek, bőrmunkákat készíthetnek. A jó hangulatról az Újbudai Babszem Táncegyüttes, Budai Ilona népdalénekes, a Nemzet Művésze, valamint György Viktória Karolina musical­énekes gondoskodik. Benedek Gyula és a Magyar Népmese Színház interaktív előadással, a Két Pupák Gyermekzenekar kicsiknek szóló dalokkal, Orosz Kornélia Elvis Presley karácsonyi számaival, a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei pedig komolyzenei koncerttel várják az érdeklődőket.

„Leszáll a csendes éj” az Albertfalvi Közösségi Házban december 15-én. Az Opera- és Dalstúdió előadói karácsonyi műsorukban népszerű opera- és operettrészletekkel, dalokkal, zenékkel köszöntik a vendégeket. A műsorvezető Csák József, zongorán Hegedűs Valér kíséri az énekeseket. A sütemény és az irodalom jegyében telik majd december 17., amikor az érdeklődők Charles Dickens műveiből hallgathatnak részleteket, elhangzanak a Karácsonyi ének jellemformálásra ösztönző sorai is. A sütemények is fontos szerepet kapnak ezen az estén: gyorsan elkészíthető, laktató, sós vendégváró aprósütemények receptjeit vihetik haza a háziasszonyok, a kóstolni vágyókra pedig húsos, zöldséges és sajtos minihasék és -rétesek várnak. December 22-én a Hahota Gyermek Színház Betlehemi jászolnál című darabjában kicsik és nagyok is átérezhetik az első szenteste szeretetét. Jézus születésének éjszakáját mutatja be a történet az óvodás és kisiskolás korosztály nyelvén. A szereplők királyokkal, pásztorjátékkal, versekkel és dalokkal elevenítik fel a betlehemezés tradícióit.

A Kelenvölgyi Közösségi Házban december 16-án ünneplik az adventet, a programok résztvevői forró teára és sütire számíthatnak, és karácsonyi ajándéktárgyakból is válogathatnak a kirakodóvásáron. A délelőttöt Divényi Piroska Kerekítő foglalkozása indítja, utána Lovas Zsuzsanna báb- és drámapedagógus Karácsonyi fények címmel hívja bábos drámafoglalkozásra a gyerekeket és a felnőtteket. Az interaktív előadást kézműves foglalkozás követi, ahol adventi lámpásokat készíthetnek az érdeklődők. Zárásként zumbabemutató lesz Teréki Karolina zumba­oktató vezetésével.
Zsongó Adventre számíthatnak az őrmezőiek egy színes zenés-táncos, kreativitással és élettel teli közösségi élménysorozaton. A hagyományőrző kézműves foglalkozáson koszorúkat, karácsonyi díszeket és ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók, a gyerekeket zenés-bábos interaktív program várja. A táncra vágyó résztvevőket a Botladozók Táncház oktatói élő zenei kísérettel tanítják meg a néptánc rejtelmeire – korhatárra való tekintet nélkül. Később eszem-iszomra, kinti főzésre, valamint közös éneklésre invitálják a vendégeket a táncház és a közösségi ház tagjaival a „Cirmos ligeti tábortűz” köré. Délután játszósarok is várja a csemetéket.
A gazdagréti gyermekek leveleit december 4-éig várja a Mikulás a Gazdagréti Közösségi Házban elhelyezett postaládába, ő maga pedig december 6-án érkezik meg, délután 15–18 óra között. A szervezők december 9-én, vasárnap 10 órakor mesevasárnapra várják a családokat: a Didergő királyt a Mesekocsi Színház mutatja be.
December 1-jén ingyenes programokkal, ünnepi műsorral vár minden érdeklődőt a Kamaraerdei Közösségi Ház is. Vendégségbe hívják a gyerekeket, szülőket, nagymamákat, nagypapákat, a Hacienda étterem munkatársai sült kolbásszal készülnek. A részvétel ingyenes, de a regisztrált helyeket 15.45-ig el kell foglalni. További információ: www.budaorsiinfo.hu