Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Pörögnek az adományboltok

Újbuda   |   2021, december 21 - 12:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Óriási a tolongás a karácsony előtti napokban az adományboltokban, sokakat ilyenkor önt el a segítő szándék vagy ilyenkor szabadulnának meg felesleges holmijaiktól. A Budafoki úti SZIA Adományboltba is hozzák-viszik az árut a vásárlók, amivel rengeteget segítenek azoknak, akiknek az alapvető ruházkodás
is gondot jelent.

Télikabátot, nadrágot, gyerek- és női ruhákat visznek a legtöbbet mostanság, de könyveket, DVD-ket, ékszereket is lehet kapni a Budafoki úti Szülők Iskolák Adományboltjában (SZIA). Ide bárki behozhatja feleslegessé vált, de még használható ruháit, cipőit, könyveit, egyéb tárgyait, amelyeket mások csekély összegért vásárolhatnak meg.
– Karácsony előtt sok a vevő, ám idén minket is meglepett, hogy mennyien akarnak adományozni – meséli Menczel Éva, az üzlet vezetője, aki minden nap adventi naptárból hirdeti ki az aznapi, 50 százalékra leárazott akciós ruhát. Az adományozóknak mindössze arra kell ügyelniük, hogy jó állapotú ruhákat, tárgyakat adjanak le. Egy női hosszú ujjú felső 300 forintba kerül, de 100 forintért is találni ruhát. Egy szociális szövetkezet működteti a boltot, ahová eleinte csak a körbe tartozók hoztak használt holmikat, ma viszont már fél Budapest idejár jótékonykodni. Az üzletben bárki vásárolhat, de ha igazán rászoruló érkezik, például egy hajléktalan, akinek létkérdés, hogy legyen ruhája, akkor fizetési engedményeket adnak. A bolt leginkább férfiruhát vár most az adományozóktól, mert ebből kevés érkezik.
Járnak ide kincsvadászok, akik ritka ékszerekre, porcelánokra, lemezekre tehetnek itt szert, de sok jól szituált ember is, aki 5–10 ezer forintból egy egész szezonra bevásárolhat. – Nincstelenek is jönnek hozzánk, akik érdekes módon soha nem akarnak alkudni, mindig korrekten viselkednek. Van köztük, aki csak könyvekért jár ide – mondta el az üzlet vezetője.
Az adománybolt összegyűjti azokat a ruhákat, amelyek nem keltek el, vagy apró hibájuk miatt nem kérnének értük pénzt, ezeket segélyszervezetek szállítják el hetente 50–60 zsákban szegény falvakba.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.