Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Poloskainvázió Újbudán – nincs ok a pánikra

Újbuda   |   2015, október 24 - 18:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bántóan sok mezei poloska repdesett szeptemberben Dél-Budán, menedéket keresve a lakásokban – jelezte lapunknak több kerületi lakos. Bejelentésük szerint az előző évben tapasztaltnál jóval több rovar repül be az otthonokba a nyílászárókon, erkélyeken keresztül.

A magyarázat egyszerű: a tavaszi és nyári időjárás kedvező gyümölcs- és növénytermésének köszönhetően több példány szaporodott, most pedig a kintinél melegebb helyekre vonulnak telelni. A heteroptérák családjába tartozó ízeltlábú az emberre ártalmatlan. Szárnyuk verdesése viszont gyakran ijesztő, pusztulásuk kellemetlen szaggal jár, így érdemes óvatosan eltávolítani őket a lakásból.

Több poloska van idén, mint tavaly, tudta meg az Újbuda újság, miután számos lakossági bejelentés érkezett a szerkesztőségbe. – Pánikra azonban nincs ok, nem tendenciózus jelenségről van szó – mondták lapunknak egybehangzóan rovarszakértők. Török János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rovartani kutatója szerint átlagos természeti jelenségről beszélhetünk, az idei “invázó” sem ugrik ki az elmúlt 20 év átlagából. – A repülő rovarokat (lepkék, szitakötők, kérészek, legyek, méhek stb.) nem tilthatjuk ki a légtérből; csodálatos, hogy a Kárpát-medence élővilága még mindig elég gazdag ahhoz, hogy a városokban is találkozhatunk az egyébként a természetben élő rovarokkal – mondta. – Sokkal nagyobb baj lenne, ha az ágyi poloskák tömeges elterjedésére panaszkodnának a lakosok – tette hozzá.

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) szakoktatója, hasonlóan vélekedik. A poloskák idei rajzása nem egyedi eset, ezekben a hetekben vonulnak telelni. A hideg elől menekülnek, keresik a meleg helyeket, ezért láthatók gyakran napsütötte üvegfelületeken, ablakrésekben. Mindez természetes viselkedésük része, akárcsak a katicáknak. A bogyómászó (zöld, később barna színű) poloskák minden esztendőben más-más arányban jelennek meg az őszi időszakban: előfordulásuk gyakorisága a tavaszi-nyári gyümölcsterméstől függ, ekkor szaporodnak, illetve telítődnek tápanyagokkal. Nem veszélyesek, csak kellemetlenek. – Hangosak, ahogy szárnyaikkal repkednek, és büdösek, ha széttapossák vagy menekülésre kényszerítik őket – hangsúlyozta.

A mezei poloska

Több mint 250 éve ismert faj, a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző kártevő. Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme és az éghajlatváltozás miatt terjedt el világszerte. Mivel áttelelő és a lakásokba is gyakran beköltöző, vándorló fajról van szó, bármikor utánpótlás érkezhet. A legjobb védekezés ellenük a szorosan záródó szúnyogháló. Ha mégis megjelentek a lakásban, és kézzel, seprűvel sem akarunk hozzájuk érni, bátran bevethető a porszívó. Hatásosak lehetnek ellenük a háztartásokban használható csótány- és hangyairtó spray-k is.

T. K.