Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Pezsgő élet a Budai Parkszínpadon

Újbuda   |   2015, július 13 - 10:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintha csak arra várt volna a kerület apraja-nagyja, hogy újranyissák a régóta elhanyagolt Feneketlen-tó melletti színpadot. A kerület nagymúltú kulturális szórakozóhelyére már a június eleji tesztüzemben is özönlöttek kicsik, nagyok, fiatalok és idősek, sőt, még négylábúak is.

– Megdöbbentően jó volt a fogadtatása a Budai Parkszínpadnak – nyilatkozta Ondrusek Péter, a Feneketlen-tó partján újranyitott helyet üzemeltető Zsigmond Kert Kft. ügyvezetője. – Arra számítottunk, hogy fokozatos felfutással fog működni, ennek megfelelően az első tesztidőszakra nem is készültünk elég székkel, asztallal. Volt is emiatt rohangálás. Sok mindenen kell még javítani, de az alapfunkciók jól működnek, és az a tapasztalat, hogy az emberek szívesen jönnek, nagyon szeretik a megújult Parkszínpadot – mondta el az ügyvezető.

A hely abszolút gyerekbarát, sőt: a zenekari árok homokkal lett feltöltve a kicsik szórakoztatására. A későbbiekben – igény szerint – akár animátorokat is foglalkoztatnának. Az irodisták betérnek napközben egy csevapcsicsára, de a mindennapos közönség teljesen vegyes: nyugdíjasok, kismamák, egyetemisták is jönnek. A grillételek a montenegrói Gurman receptúrái alapján készülnek, kiváló minőségű alapanyagokból. Az ebéd utáni sziesztát követően jellemzően 17 óra után kezd újra megtelni a szórakozóhely, este 7 órára pedig már a padkán is üldögélnek, és ez így van egészen a 23 órai zárásig.

A kultúra olyan közösségi programokban valósul majd meg, mint a bolhapiac, családi jóganap, kirakodóvásárok, baba-mama programok. – Abszolút beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hogy közösségi térként működjön a Parkszínpad. Az önkormányzattal nagyon jó az együttműködésünk, szeretnénk sok ingyenes programot létrehozni. Jelenleg azt látjuk, a hely egy olyan közösségi térként működik igazán, ami nem a programokról szól, hanem inkább arról, hogy az emberek együtt legyenek, beszélgessenek egymással a háttérben kellemes kiszolgálással, jófej pultosokkal, normális árakkal. Ezt szeretik – állítja Ondrusek Péter.

Konkrét programok egyelőre nincsenek, de esténként sokszor akusztikus gitármuzsika, egy-egy énekhang szórakoztatja a közönséget. Az előadók nem a színpadról, hanem a nézőtéren ülve zenélnek. A Budai Parkszínpad Facebook-oldalán rengetegen emlegetik az egykori koncerteket, érdeklődnek, lesznek-e újra ilyen jellegű műsorok. Az ügyvezető belátja, jelentős igény lenne erre, de mivel a lakókörnyezet nagymértékben elutasítja, hogy hangos koncertek legyenek, ezzel nem próbálkoznak.

A Budai Parkszínpad 1958-ban épült, tervezői Pálfy Ferenc, Studer Antal és Vitkovits István okleveles építészmérnökök. 1966-ig főként operetteket és esztrádműsorokat adtak elő, de a ‘70-es ‘80-as években szabadtéri moziként is működött, és az akkori idők “operettjeit”, vagyis a rockmusicaleket is elhozták ide. A budai nyári kulturális élet abszolút központja volt, hiszen Budán akkoriban kőszínház egyáltalán nem volt, így az intézmény üde folt lehetett a nyári időszakban a színház- vagy mozikedvelő közönségnek. Fellépett itt többek között Pap Rita, a Sziámi, a Benkó Dixieland, az Old Boys, a Manhattan, a Republic, de a programban szerepelt Zoltán Erika, Korda György és Balázs Klári koncertje is.
A létesítmény, amely 2200 személyes nézőtérrel rendelkezett, utoljára 2005-ben adott otthont rendezvényeknek, az azt követő években üresen állt, állapota folyamatosan romlott. 2014 nyarán kezdődött meg a rekonstrukció, miután a Zsigmond Kert Kft. megszerezte a komplexum bérleti jogát. Minden műemlékvédett volt, ezért az egész területet eredeti állapotába állították vissza. A hosszú esztendők óta elhagyatottan álló terület környékét ismét közművesíteni kellett, gyakorlatilag teljesen vissza kellett bontani az épületet, és mindent újrakezdeni az alapoktól. Az eredmény: egy multifunkcionális közösségi tér vendéglátóegységgel, az egykori nézőtér padsorai helyett pedig teraszos kiülők várják a látogatókat.