Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Petőfi-díjat kapott Balás-Piri László

Újbuda   |   2016, december 7 - 15:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Balás-Piri László és Regéczy-Nagy László, két 1956-os forradalmár kapta idén a közép-európai népek szabadságáért tett egyéni erőfeszítéseket elismerő Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol által közösen alapított díjat azok kapják, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a közép-európai népek szabadságáért.

A Terror Háza Múzeumban tartott díjátadón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, milyen nehéz lehetett a forradalmároknak évtizedeken keresztül hősnek maradni. A miniszter, aki egyúttal az 1956-os Emlékbizottság elnöke, kifejtette: Regéczy-Nagy László mindig megőrizte '56 mércéjét, Balás-Piri László pedig "mindig megkereste helyét a barikádon", nem lett sem áruló, sem besúgó a forradalmat követő időkben.
A szervezők ismertetése szerint Balás-Piri László részt vett a forradalom fővárosi harcaiban, a szabadságharc első évfordulójára pedig a hősi halottakra emlékező röplapot szerkesztett, ezek miatt letartóztatták, és több mint két év kényszermunkára ítélték. 1990-től több napilapban, folyóiratban publikált. A Történelmi Igazságtétel Bizottságának alelnöke, az 1956 Alapítvány kurátora, 1999-től a KKETTK elnöke. Balás-Piri László a díjat megköszönve úgy vélte, hogy rajta kívül sok ezren voltak bátrak, tisztességesek 1956-ban, ám mára a legtöbben meghaltak, így eshetett a választás őrá.

Regéczy-Nagy László a brit nagykövetség sofőrjeként a forradalom alatt és után Bibó István, Göncz Árpád és az angol követ összekötője volt. 1957 júniusában tartóztatták le és 15 év börtönre ítélték, ám az ENSZ nyomására Göncz Árpáddal együtt 1963-ban kiszabadult. Egyik alapítója volt 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottságának - később elnöke lett -, részt vett Nagy Imre és társai újratemetésének megszervezésében. Tagja a Szabadságharcosokért Alapítványnak és a Történelmi Filmalapítvány kuratóriumának.
Regéczy-Nagy László az eseményen a forradalom történészi, a teljesség igényével történő feldolgozásának fontosságát emelte ki. "A nemzetnek szüksége van az önismeretre" - hangsúlyozta.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) főigazgatója arról beszélt: 1956 megértésének kulcsa a hazaszeretet, amelyben benne van a szeretetre való képesség, a táj és az ott élők szokásainak ismerete is. Az '56-os emlékbizottság társelnöke, az '56-os emlékév kormánybiztosa úgy folytatta: a Petőfi-díj létrehozásával azok előtt akartak tisztelegni, "akik szavaikkal és tetteikkel, életművükkel mindig a hazaszeretet, a szabadság, a függetlenség, a demokrácia, térségünk közös szabadsága mellett álltak ki". Önök 60 éve meggyújtottak egy fáklyát, és a fáklyagyújtókat sosem feledik - mondta a díjazottaknak.
Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója szerint két igaz, erős, gerinces embert köszöntenek az elismeréssel, "akiknek igazsága maga a történelem".

MTI/Újbuda