Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Parlamenti látogatás

Újbuda   |   2016, május 30 - 11:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több, mint 1500 kerületi kisiskolás látogatott az Országházba az elmúlt két hónapban Simicskó István honvédelmi miniszter, a kerület országgyűlési képviselőjének meghívására.

Óriási izgalommal várakoztak a gyerekek a Látogatóközpont bejáratánál, majd ugyanúgy, ahogy bárki másnak, minden fémtárgyat ki kellett üríteniük zsebeikből és átmenni a biztonsági kapun. Az aranylépcsőház 132 lépcsőfoka vezetett a főemeletre, a szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett folyosóról szép kilátás nyílt a felújított Kossuth térre. A 27 méter magas kupolacsarnokban megnézhették a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, amelyeket 2000 január 1-től őriznek a parlamentben. Innen a felsőházi társalgón keresztül a felsőházi ülésterembe mentek, ahol megtudhatták hogyan szavaznak a képviselők a parlamenti üléseken. A túra végén - a Díszlépcsőház impozáns falai között - nem maradt el a közös fotózás sem.

Király Nóra alpolgármester amikor csak teheti elkíséri a körzetébe tartozó gyerekeket, akik szerinte mindig lelkesen számolnak be országházi élményeikről. A Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskolából 150 tanuló érkezett, alsósok és felsősök fele-fele arányban. Herczeg Tamás, az intézmény oktatási-nevelési munkaközösségének vezetője elmondta, minden évben jutalomkirándulást szerveznek az iskola legjobbjainak, azoknak, akik valamilyen sport- vagy tanulmányi versenyen (legyen az iskolai, kerületi vagy országos) jól szerepeltek, illetve kiváló magatartásuak és kitűnő tanulmányi eredményt értek el.

A kirándulásra remek lehetőség volt idén Simicskó István meghívása. A miniszter szerint a parlament épülete, amely 2011 óta a Világörökség része, a világ legcsodálatosabb munkahelye: 199 országgyűlési képviselő és közel 600 őket segítő ember dolgozik benne. Jelenleg a miniszterelnöknek és az őt kiszolgáló apparátusnak is helyet ad. – Jó, hogyha a gyermekek tudják, hogy hol születnek a mindennapokat meghatározó törvények - fogalmazott Simicskó István, aki szerint ilyenkor hasznos állampolgári ismeretekre is szert tesznek a diákok. A miniszter sok ország parlamentjében járt már, de - állítása szerin -  a magyar Országházhoz foghatót még nem látott. Úgy véli hozzá tartozik nemzettudatunk és önbecsülésünk épüléséhez, amit - szerinte - át kell adni a következő generációknak.

H. L.