Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Parázs kosármeccs a Tüskecsarnokban

Újbuda   |   2022, július 5 - 09:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületben küzdött a magyar férfi kosárlabda-válogatott a továbbjutásért világbajnoki selejtező csoportjában július 1-jén.

A Tüskecsarnokban Portugália legjobbjait győzte le a csapat, a lehető legszorosabb végeredménnyel, 69-68-ra. Ezt követően Franciaországban a második csoportkör utolsó felvonásában sima vereséget szenvedett a magyar gárda (81-40), ám az újbudai sikernek köszönhetően továbbra is harcban áll a világbajnoki szereplésért. A harmadik körös csatát Litvánia ellen vívhatják meg augusztus közepén, a sorsolás szerint hála hazai pályán.
A magyar férfi kosárlabda-válogatott eddigi legnagyobb sikere az 1955-ös budapesti Európa-bajnokságon szerzett aranyérem. Nyári olimpián utoljára 1960-ban, Rómában szerepelt a gárda –
a 9. helyet szerezte meg –, világbajnokságra még nem sikerült kijutni.
Fotók: MTI/Krizsán Csaba
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.