Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Pár napig még igényelhető az ingyenes méhnyakrák elleni vakcina

Újbuda   |   2016, december 9 - 08:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 16-ig küldhetik be az iskolákba az igénylőlapokat a méhnyakrák elleni oltásból ősszel kimaradt hetedikes lányok szülei. A méhnyakrák az egyetlen gyakori, daganatos betegség, amelyik védőoltással megelőzhető, a védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a még szexuális életük megkezdése előtt megkapják az oltást.

A jövő péntek az utolsó alkalom arra, hogy a 12 éves lányok térítésmentesen jussanak hozzá a méhnyakrák elleni védőoltáshoz. A Cervarix vakcina rendkívül magas védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál. A megfelelő védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges. A december 16-ig igényelt vakcinák első adagját 2017 januárjában a felkarba adja be az iskolaorvos, a második oltást a tanév végéig kapják meg a lányok. Az iskolában beszerezhető szülői nyilatkozatok az ÁNTSZ oldaláról is letölthetők.

A világon évente negyedmillió nő halálát okozó betegség Európában évről-évre 30 ezer nő életét követeli. A kontinensen 100-ból egy nőnél kialakulhat a betegség. A statisztikák itthon is riasztóak: a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, minden évben 1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 400 nő hal meg.

2014 óta hazánkban minden 12. évét betöltött, hetedikes lány jogosult a vakcinára. Ősszel a 44 612 oltásra jogosult több mint 76 százaléka – közel 34 ezer lány – igényelte a térítésmentes oltóanyagot. Velük együtt az elmúlt három évben már több mint 100 ezer iskolás lány jutott hozzá a rendkívül magas HPV-típustól független 93,2 százalékos összhatékonysággal védő vakcinához.

A szülőknek fontos észben tartani, hogy a magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel.

A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján – általában hosszú évek alatt – lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet az esetek elsöprő többségében a HPV rákkeltő típusai okoznak. A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet, kortól függetlenül.

Újbuda