Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Óvodaépületek váltak zöldebbé Újbudán

Újbuda   |   2017, december 14 - 11:27Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán befejeződött azon négy óvoda energetikai korszerűsítése, amely a Széchenyi 2020 program részeként újulhatott meg az elmúlt hónapokban. A fejlesztésnek köszönhetően csökken az épületek károsanyag-kibocsátása, mérséklődnek a fenntartási költségek, valamint a gyermekek és az intézmények dolgozói is megújult környezetben tölthetik el mindennapjaikat. Az ünnepélyes átadón részt vett Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Hoffmann Tamás polgármester.

– Az új beruházás jó példája annak, milyen az, ha az önkormányzat és a kormányzat összefog egy nemes ügyért – mondta Hoffmann Tamás a Dayka Gábor utcai Sasadi Óvoda hivatalos átadóján. A polgármester hangsúlyozta: az érintett intézmények felújításánál az elsődleges cél az épületek energetikai korszerűsítése volt. Az óvodák fejlesztésére évek óta nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat, számos intézmény bővült tornateremmel, veteményeskerttel, sportpályával, az épületek egy részét pedig modernizálták.

Simicskó István a megnyitón úgy fogalmazott: a gyermekeké a jövő, ezért minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy egészséges és esztétikus környezetben élhessék mindennapjaikat. Újbuda kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, legyen szó szemléletformálásról, hivatali működésről, elektromobilitásról vagy épületek energetikai korszerűsítéséről – áll az önkormányzat közleményében. A Széchenyi 2020 program részeként 2017-ben négy, az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő óvodaépület energetikai felújítása történt meg: Lágymányosi Óvoda – Újbudai Nyitnikék Óvoda Telephelye (Kanizsai u. 17–25.), Kelenvölgyi-Őrmezei Óvoda – Kindergarten in Kelenvölgy-Őrmező Újbudai Napsugár Óvoda Telephelye (Menyecske u. 2.), Dél-Kelenföldi Óvoda (Lecke u. 15–19.) és Sasadi Óvoda (Dayka G. u. 4/B).

A munkálatok során elvégezték a homlokzatok és a tetők szigetelését, korszerű műanyag nyílászárókat építettek be, három intézménybe napelemes rendszereket is telepítettek. A beruházás által nemcsak az óvodák műszaki paraméterei lettek jobbak – mérséklődik az épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, csökken a fenntartási költségük –, de a gyermekek és nevelőik komfortérzete is jelentősen javulhat, hiszen megújult környezetben tölthetik el óvodás éveiket, illetve végezhetik napi feladataikat.

A kerületben számos intézmény megkapta a Zöld Óvoda minősítést, büszkélkedhet az Újbuda Környezettudatos Óvodája címmel – ehhez minden esztendőben szigorú követelményeknek kell megfelelni a környezettudatos nevelés terén. Ennek alapján kiemelten fontos, hogy az óvodaépületek is a mai kor követelményeinek megfelelő, magas színvonalú energetikai tulajdonságokkal rendelkezzenek. Az önkormányzat a KEHOP-5.2.9-16. kódszámú, Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára című konstrukcióra nyújtotta be támogatási kérelmét. A bruttó 249,27 millió forintos projektet teljes egészében a fenti program keretében, vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósította meg a kerület.

K. A.