Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Óvatosak a vevők az újépítésű lakásokkal, a panel a legkeresettebb

Újbuda   |   2016, október 12 - 13:52Nyomtatóbarát változatSend by email

Dél-Buda, azaz a XI. és XXII. kerület ingatlanpiacán most is a panel a sláger. Lassan de kezdenek megjelenni az újépítésű, lakóparkokban található ingatlanok is, amelyek piacot befolyásoló hatása azonban várhatóan a 2017 második felében lesz érzékelhető. A fő kérdés az lesz, hogy mennyire tolódik majd át a kereslet a használt lakások felől az újlakások piacára.

Dél-Budán még mindig a 20 millió forint alatti panelek lakások a legkeresettebbek. - Ennyit még hajlandóak kifizetni a vevők egy házgyári technológiával épült, másfél, kétszobás, illetve egy plusz két félszobás otthonért, ha Dél-Budán található – állítja Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák dél-budai régiójának szakmai vezetője. Szerinte keresettek még a háromszobás panellakások is, ezek többnyire 20-25 millió forint között kelnek el állapottól függően. Téglalakásokra 30 millió forintos értékhatárig van jelentősebb kereslet, itt is a másfél, két- illetve háromszobás lakások a legkelendőbbek. A nagyobb otthonokra azonban már jóval kisebb az igény. - A nappali plusz 3 hálós elrendezésért hajlandóak kiadni 40-50 millió forintot vagy többet a vevők, de ebben az árkategóriában már jóval válogatósabbak – mondja a szakember.

A Balla Ingatlanirodák közleménye szerint a lakásárak nem emelkedetek az elmúlt fél évben, minimális drágulást az egy, másfél szobás lakások piacán tapasztaltak, de Nagy Csaba szerint ez százalékban nem fejezhető ki. Úgy véli, árváltozást az hozhat, ha az újépítésű ingatlanok tömegesen kerülnek piacra. - Hatásukra elképzelhető, hogy csökkennek a használt lakás árak, de nem 20 millió forint alatti paneleké – magyarázta. Elenyésző számban vannak az ingatlanpiacon azok a lakások, melyekre igénybe vehető a CSOK, illetve a 10+10 milliós támogatás, vagy más kedvezményes hitel, Nagy Csaba szerint ezek bővülése legkorábban egy év múlva valószínű.

Ami az elhelyezkedést illeti, ingatlanpiaci szempontból a legvonzóbb városrész Újudán Lágymányos és Kelenföld, de mindkettőben más-más típusú ingatlanállomány található. Kelenföld túlnyomó része panel, ám a 4-es metró közelsége miatt a metrómegállók környéke népszerű a vásárlók körében. Ide tartozik többek között a Szentimre városrész, a Gellért tér, a Móricz Zsigmond körtér, valamint az Allee üzletközponthoz közel fekvő utcák is. Kedvelt rész a kerületben a presztízsterületnek számító Sasad is, ahol a két-háromszobás lakások mellett a családi házakra is van a kereslet. Itt nyilván az árak is magasabbak: a vevők lakásokat 40-50, családi házakat 80 millió forintos összeghatárig keresnek. - Ugyanez igaz Kelenvölgyre is - tette hozzá Nagy Csaba.

A családi házakat tekintve Budafok vezeti a népszerűségi listát, ennek megfelelően az árak is magasak, különösen, ha a nagytétényi résszel hasonlítjuk össze. Budatétény és Nagytétény már kiesnek a főváros vérkeringéséből, komoly távolságokat kell utaznia annak, aki a belvárosba igyekszik. Ha viszont valaki alacsonyabb árfekvésű, csendes, nyugodt környezetben álló ingatlant keres, és nem zavarja, hogy akár 10 percet is kell gyalogolnia egy buszmegállóig, annak jó választás lehet.

A panellakások körében a XXII. kerületben a Leányka utca környéke, valamint a Campona környéke kedvelt terület. Utóbbi esetében a Rózsakert lakótelepről van szó, mely nagyon jó infrastruktúrával rendelkezik és gondozott. A Leányka utca vonzereje, hogy a XI. és a XXII. kerület határánál található, közelebb a központi részekhez.

Újbuda