Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Őszi Nagytakarítás 2021.

Újbuda   |   2021, szeptember 29 - 12:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

-

Őszi Nagytakarítás 2021.

október 04-10. Kelenföld

október 11-13. Lágymányos

október 14-17. Gellérthegy

október 18-20. Szentimreváros

október 21-26. Albertfalva

október 27-31. Őrmező, Dobogó

november 01-04. Kelenvölgy, Péterhegy

november 05-07. Kőérberek, Tóváros

november 08-10. Gazdagrét

november 11-14. Sasad, Sashegy

KOMPOSZT AKCIÓ!

Az őszi nagytakarítás keretében a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást is szeretnénk tovább népszerűsíteni a lakosság körében, ezért Újbuda térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 1-1 darabot igényelhet (a készlet erejéig).

Keretek átvétele:

- időpont: 2021. október 08. és október 29. napja között minden pénteken 10:00-14:00 óráig

- helyszín: Hunyadi János út 14. szám

- információ: +36 1 372 7698

VESZÉLYES- ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megszervezi őszi nagytakarítási programját a kerület közterületein. Az előző évekhez hasonlóan lehetőség van a veszélyes- és elektronikai hulladékok leadására is – háztartási mennyiségben.

LEADHATÓ: toner, valamint festék, tinta, ragasztó és gyanta, fáradt olaj, halogénmentes oldószer, szennyezett csomagolási hulladék, szórófejes/hajtóságas palack, gumiabroncs, gumihulladék, savas ólomakkumulátor, növényvédőszer maradék, fénycső, hűtőgép (kompresszorral), étolaj és zsír, lejárt gyógyszer, szárazelem, elektronikai hulladék (pl. háztartási gép, számítógép), képcsöves hulladék (monitor, tv).

Időpont: 2021. november 06. 08:00-12:00 óráig

Helyszínek:

Gazdagrét: Rétköz utca – Torbágy utca sarok

Őrmező: Cirmos utcai parkoló helyett, piac

Albertfalva: Fehérvári út – Vegyész utca sarok

Szentimreváros: Ed9ömér utcai parkoló

Kelenföld: Vahot utca – Keveháza utca sarok

Kelenvölgy: Hunyadi Mátyás út – Kővirágsor sarok (buszforduló)

ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁKOK

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek zöldhulladék-gyűjtő zsákokat. A megtelt zsákokat kérjük, helyezzék a szemetes edények mellé, azokat az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el (december 03. napjáig). A zsákok ‒ 2021. október 04. és november 11. között ‒ az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át hétfőtől csütörtökig 09:00-15:00 óra között a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-98-as telefonszámon lehet.


Aprítékolási Akció Újbudán

A házaknál történő aprítékolási rendszerrel Hivatalunk szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2021. év őszén kerül sor.

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás erejéig, az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztráció szükséges
  • egy címmel egy regisztráció adható le
  • regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kihelyezés megadott időpontját követő napokon 8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap. (A helyszíni adottságok nem minden címen teszik lehetővé az aprítékolást.)

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az arítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a
0630/544-8778-as telefonszámon munkanapokon 9 és 17 óra között.

Helyszínek Kihelyezés időpontja
Kelenföld (Hamzsabégi út - Etele út - Fehérvári út közti terület) Október 17.
Kelenföld (Hengermalom út - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Duna közti terület) Október 19.
Albertfalva (Etele út - Fehérvári út - Andor u. - vasút közti terület) Október 24.
Albertfalva (Andor u. - Fehérvári út - vasút közti terület) Október 26.
Albertfalva (Hengermalom út - Fehérvári út - Duna közti terület) Október 28.
Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került) November 1.
Kelenvölgy November 3.
Péterhegy November 7.
Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajor November 9.
Sasad (Rétköz u. - Sasadi út közti terület) November 14.
Sasad (Sasadi út - Dayka Gábor u. közti terület) November 18.
Sashegy November 23.
Szentimreváros, Lágymányos November 28.
Gellérthegy November 29