Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Ostrom alatt az autós tesztállomás

Újbuda   |   2020, november 24 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

November elejétől teljes kapacitással működik a Bikás parkban az autós tesztállomás, ahol érintésmentesen végezhető el a Covid-19, azaz a koronavírus-megbetegedés kiszűrésére alkalmas PCR-teszt.

Az augusztusi nyitáshoz képest megháromszorozódott a jelentkezők száma: korábban jellemzően egy-két fő érkezett egy autóval, most már inkább ketten-négyen, de olyan is volt, hogy kisbusszal hajtottak be a szűrésre. A Bikás parki tesztelők túlnyomó többsége újbudai, de Buda más kerületeiből és az agglomerációból is jönnek. A legaktívabb a 30–40-es korosztály, sokszor gyerekekkel érkeznek.

– Érezhető, hogy jóval nagyobb az érdeklődés – mondta el Gulyás Péter, aki a tesztallomas.hu-val közösen négy érintésmentes tesztállomást üzemeltet. – Az emberek egyre jobban átérzik a járvány súlyát, sokkal felelősségteljesebben gondolkoznak, mint korábban. A legapróbb tünet esetén is szeretnék tudni, hogy koronavírusos vagy influenzás megbetegedéssel állnak-e szemben. Rendszerint tünettel rendelkezők érkeznek, az eredményt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által akkreditált labor közvetlenül az érintetteknek küldi meg – emelte ki Gulyás Péter. A legújabb teszt nemcsak a Covid-19 megbetegedést, hanem az influenza A és B típusát is képes kimutatni
(a tesztallomas.hu szerint ez csak a Groupama állomáson érhető el). A megnövekedett ügyfélszámra reagálva meghosszabbították a nyitvatartást, és növelték a munkatársak számát.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.