Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Összművészeti design fesztivál a Bartókon

Újbuda   |   2016, május 6 - 10:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jótékonysági aukció, dizájnvásár, workshopok, kiállítások, felolvasások, beszélgetés és múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bartók Béla úton.

A Bartók Béla Boulevard (BBB) megálmodói immár harmadik alkalommal rendezik meg az ELEVEN Tavasz összművészeti design fesztivált. Az esemény megnyitójára május ötödikén került sor a Faur Zsófi Galériában. Közel negyven vállalkozás; galéria, design shop, kávézó és étterem csatlakozott a május első hétvégéjén megrendezésre kerülő eseménysorozathoz. Szalay-Bobrovincky Alexandra főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, feladatuknak érzik, hogy keressék azokat a közösségi igényeken alapuló kezdeményezéseket, amelyek még közelebb hozzák a fővárost a lakóihoz. Felhívta a figyelmet a fesztivál környezettudatos gondolkodást segítő programjaira, azon belül is a Fogadj örökbe egy kiskertet! elnevezésű, általános és középiskolásoknak meghirdetett ötletpályázatra. Ötven jelentkező csapatból 37 állít ki örökbe fogadott balkonládát egy-egy vállalkozás portája elé, az adott hely arculatához igazítva.

A fesztivál idei vendége Portugália lesz. Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztiválon csaknem 60 program várja az érdeklődőket. Parafa workshopot tartanak a gyerekek számára a Pagonyban, míg a felnőttek a Bor és kézműves műhelyben alkothatnak. A Tranzit Kávézóban Azul e branco címmel Rajnai Károly fotókiállítása látható Portugáliáról, a Gross Arnold Galériában Catarina Sobral író, grafikus az „Én nagyapám” című könyvének illusztrációiból lesz válogatás, a Hadik Kávéházban pedig Juhász Anna tart beszélgetést „Portugál irodalmi arcképcsarnok” címmel.

Az „1 Művész 1 Porta” aukciós projekt keretében tizenegy művész dizájntárgyaira licitálhatnak majd az érdeklődők, a bevételt a Budapesti Korai Fejlesztőközpont épületének felújítására fordítják. Czeizel Barbara gyógypedagógus, az intézmény vezetője elmondta, Újbuda Önkormányzata több mint egy évtizede jelképes összegért, egy forintért biztosítja számukra az épület, amely felett azonban már eljárt az idő. Az egykori óvoda beázik, télen hideg, nyáron meleg, holott a kórházból éppen kikerült koraszülöttek ellátásához biztonságos, steril környezetre van szükség. Már elkészültek a tervrajzok, amely szerint új fejlesztő és vizsgálati szobák, oktatótermek is helyet kapnak majd. - Ha sikerül megvalósítani, akkor a hazai korai intervenciónak végre lesz olyan központja, ami méltó körülmények között tudja támogatni a családokat és gyermekeket – mondta Czeizel Barbara.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.