Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 9. csütörtök, Abigél, Alex

OSC: Kinn vannak a vízből?

Újbuda   |   2020, május 21 - 10:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A közelmúltban felröppent a hír, hogy Újbuda egyik legsikeresebb csapata, a járvány miatt most véget ért csonka bajnokságot veretlenül vezető, emellett a LEN Kupában is kiválóan szereplő OSC férfi vízilabdacsapat mögül kihátrált a főszponzor, az A-HÍD Zrt, és napokkal később beállt a Vasas vízilabdásai mögé. Az első hírek az OSC azonnali csődjéről, az edző és vele együtt a legjobb játékosok Vasasba igazolásáról szóltak, ez utóbbi azonban megalapozatlannak bizonyult.

Vad Lajos edzőt nem követték az OSC-sek, csak a szerb sztár, Andrija Prlainovic igazolt el, de nem Angyalföldre, hanem a francia Marseille-be. A Magyar Nemzet információi alapján szinte egyben maradhat az újbudai gárda, de várhatóan eddigi délszláv légiósai nélkül. Az új edző is megvan: az olimpiai és világbajnok Varga Dániel a Ferencváros ifjúsági csapatától érkezik a Nyéki Imre Uszoda partjára.

E-mailben megkerestük az eddigi fő-szponzor részvénytársaság vezetőit, ám lapzártánkig nem érkezett válasz. Telefonon sikerült elérnünk az OSC szakvezetőjét, Becsey Pétert, aki elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy minden újra a helyére kerüljön. Szerződések előtt állnak, új támogatókkal tárgyalnak, ezért még nem szeretnének nyilatkozni ebben a képlékeny helyzetben. Becsey Péter ígéretet tett arra, hogy amint konkrétumokkal tudnak szolgálni, sajtótájékoztatón adnak választ minden kérdésre.

Megkérdeztük dr. László Imrét, Újbuda polgármesterét is az ügyről. Egykori sportvezetőként ő nem csak a politikai perspektívát ismeri: az ezredforduló környékén a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke, valamint az Európai Súlyemelő Szövetség egyik alelnöke volt, dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség orvosbizottságában; hét olimpián vett részt keretorvosként, majd csapatvezetőként és számos verseny ügyeletes orvosaként, illetve zsűritagként. László Imre úgy gondolja, nem szabad, hogy egy szponzor jelenléte vagy kivonulása jelentős mértékben meghatározza egy sportklub működését. Korábbi sportvezetőként tökéletesen tisztában van azzal, hogy az élsport támogatása Magyarországon legnagyobb részben az állam feladata. Az adott sportágak országos szövetségei osztják el az állami támogatást a klubok között, ráadásul egy nemzetközi sikereket felmutatni képes látványsportág, mint például a vízilabda, a tao-pénzekből is kell, hogy kapjon számottevő támogatást. – Minden más „talált pénz”, ami fontos része lehet az adott klub költségvetésének, de hibás megoldás egyetlen szponzor szubvencióira bízni egy nemzetközileg is prosperáló csapat működtetését – fogalmazott a polgármester.

Ugyanúgy nem függhet az élsport működése az önkormányzatoktól kapott támogatásoktól sem, hiszen ezek az összegek csupán töredékét adhatják a klubok költségvetésének. Természetesen Újbuda, ahogy eddig is, ezt követően is támogatni fogja a kerülethez tartozó, kiemelkedő teljesítményt elérő sportklubokat, egyesületeket, ám a korábbinál igazságosabb elosztást kíván megvalósítani. A polgármester a diák- és szabadidősportokat emelte ki, mert egy jól működő rendszerben az élsport támogatása leginkább az állam, a tömegsporté pedig az önkormányzatok feladata.

László Imre úgy érzi, nem szabad senkit sem hátrányba vagy előnyös helyzetbe hozni az önkormányzati sporttámogatások elosztásánál. A kerület vezetője a korábban ellene felhozott vádakra, miszerint az önkormányzat nem fizette ki az OSC-nek járó összeget, úgy reagált, hogy ő semmiféle olyan szerződést nem írt alá, amellyel elkötelezte volna magát az OSC irányába. Az élsport támogatására szánt korábban évi 115 millió forintos keretből 70 milliót az OSC-nek adott a XI. kerületi önkormányzat. Ezt aránytalannak érzi a polgármester, kiemelve, hogy a MAFC férfi kosárlabdacsapata, a Kelen SC férfi, illetve női furballcsapata, a MAC Újbuda jégkorongcsapata, valamint a BEAC női kosárlabdacsapata is figyelemre méltó eredményeket mutatott fel az elmúlt időszakban, így mindenképpen egy igazságosabb támogatási rendszerben gondolkodik most Újbuda Önkormányzata.

D. B. S.