Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Örökbefogadás és kutyahűségeskü az Allee mellett

Újbuda   |   2017, szeptember 5 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kutyáké volt a főszerep az Örökbefogadott Állatok Napján szeptember 3-án Újbudán. Az Allee Bevásárlóközpont és az Illatos úti telepet segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány rendezvényén különféle versenyekkel, interaktív bemutatókkal, szaktanácsadással hívták fel a figyelmet a felelős állattartásra és az örökbefogadásra.

Évente több ezer kidobott kutya kerül a menhelyekre, ezért is rendezett figyelemfelhívó programot az Allee Bevásárlóközpont és a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány. Az ötödik alalommal megtartott Örökbefogadott Állatok Napján minél több örökbefogadott állatot és gazdáját próbáltak egyszerre lefotózni és rábírni a kutyahűségesküre. A kísérletre rengeteg kutyatartó érkezett kedvencével, de a nap folyamán volt kutya-gazdi szépségverseny, kutyabehívó verseny, interaktív kutyás bemutató, valamint szaktanácsadás, óriási társasjáték és sok egyéb program is. - Mostani, ötödik rendezvényünkkel már nem csupán az örökbefogadás fontosságára szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hanem kiállító-partnereinkkel és programjainkkal a felelős állattartást is igyekszünk népszerűsíteni – mutatott rá céljaikra Dódity Gabriella, a szervező Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) kuratóriumának tagja.

A programon Újbuda Önkormányzata is részt vett: a kerület vezetőinek fontos az Újbudán élő kutyák és gazdáik sorsa, ezért városi környezetben kutyafuttatók kialakításával és ürülékgyűjtők kihelyezésével teszik könnyebbé és kényelmesebbé helyzetüket. Az önkormányzat sátránál a kutyabarát lakosok egy térképet kaptak, amelynek segítségével könnyen megtalálhatják – akár lakóhelyük közelében is - a 12 kutyafuttató valamelyikét. A díjátadó ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István honvédelmi miniszter, a kerület országgyűlési képviselője adta át a versenyek legjobbjainak járó elismeréséket.

Simicskó Istvánról köztudott, hogy rajong a kutyákért, 2004-ben az ő javaslatára nyilvánították nemzeti kincsnek a régi magyar állatfajtákat, köztük kilenc kutyafajtát, 2008-ban pedig kinevezték a magyar kuvasz kutyák nagykövetének. A politikus most is szívesen állt a kezdeményezés mellé. Hangsúlyozta, hogy a felelős állattartók kutyái nem jelentenek veszélyt másokra nézve, ezért is fontos, hogy a kutyabarátok betartsák a városi ebtartás szabályait. Simicskó István is fogadott már be kutyát, ezzel kapcsolatban szívesen osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan tudja megváltoztatni egy örökbefogadott négylábú újdonsült gazdájának életét, ami - szerinte - különösen az idős, magányos emberek esetében jelent nagy változást.

A rendezvényre Tóth Vera énekesnő is kedvencével, Hugóval érkezett, majd adott ingyenes koncertet.

D. B. S.