Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Őrmező ünnepe a hagyomány ünnepe

Újbuda   |   2017, szeptember 27 - 10:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

A borús idő ellenére rengeteg család érkezett a Költők parkjába szeptember 16-án, hogy népies folklór rendezvényen szórakozzon. Őrmező ünnepe mára hagyománnyá vált a kerületben, a családi nap eseményei azt a célt szolgálják, hogy a környékbeliek jobban megismerjék egymást.

A Kenderkóc Népi Játszóház közreműködésével különleges, régi játékokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők Őrmező Ünnepén. A Költők parkjában tartott rendezvény főprogramjai mellett ügyességi versenyeket és kézműves foglalkozásokat is tartottak. A hagyományokhoz híven ebben az évben is lehetett nevezni a főzőversenyre, idén is jobbnál jobb csapatnevekkel jelentkeztek a baráti társaságok, és ínycsiklandó illatok töltötték be a parkot. A legfinomabb étel készítőinek a kerület vezetői, Simicskó István országgyűlési képviselő, Hoffmann Tamás polgármester, valamint Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő adták át az ajándékokat.

- Azon túl, hogy magyarok vagyunk és Újbudán élünk, a mindannyiunknak van egy szűkebb lakóközössége. Őrmező is ilyen hely, ahol a családi házas övezet mellé lakótelep épült 45 éve, ahol a szomszédok ismerik egymást, tudják, kitől érdemes vásárolni, és hová forduljanak, ha kérdésük van – fogalmazott Simicskó István. Az országgyűlési képviselő úgy látja, a városrész az évtizedek alatt folyamatosan bővült, az utak állapota javult, a közlekedés fejlődött, a szuperkórház megvalósulásával pedig a környék lakóinak életminősége tovább javulhat. A politikus szerint a fejlesztéseken túl kiemelt jelentőséggel bírnak a közösségépítést elősegítő, hagyományos szabadtéri rendezvények.

- Őrmező különleges hely, ahol kortól és nemtől függetlenül olyan összetartó közösség alakult ki, amelyhez az újonnan érkezők is szívesen csatlakoznak. Elmondható, hogy itt nemcsak laknak, hanem élnek is az emberek – jellemezte Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő a városrészt. - A lakótelepet 1972-ben kezdték építeni, majd a beköltözések után olyan összetartó lakóközösség alakult ki, amely tizenhét éve rendszeresen készül Őrmező ünnepére – mondta.

Hoffmann Tamás polgármester kiemelte: szinte minden kerületrésznek megvan a saját egységes arculata, összetétele és ízlésvilága, ezért is különböznek egymástól a közösségi rendezvényeik. - Ilyenkor ősszel a közösségeket ünnepeljük, és igyekszünk az ő igényeik szerint alakítani az események arculatát. Őrmezőn is már komoly hagyományokkal bír a rendezvény, ahol sokan várják a bográcsfőző versenyt, a népi-, hagyományőrző játékokat és a színes színpadi programokat is – fogalmazott a kerület első embere.

A nagyszínpad programjait a Weiner Leó Zeneiskola térzenéje nyitotta, majd a Napvirág zenekar folytatta, ahol a gyerekek együtt táncoltak és énekeltek a felnőttekkel. A kicsiknek tartogatott meglepetést Bartha Tóni bábszínháza, ő Paprika Jancsival érkezett Őrmezőre. Nagy érdeklődés övezte a Majorka Színház Pelikánmadár című bábelőadását, valamint a Ringató foglalkozást is. Fellépett a Chameleon Jazz Band, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Petőfi Musical Stúdió, a CselesCsávók is, az estét pedig a BonBon együttes koncertje zárta.