Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Online egyeztetés és döntés 41 ügyben

Újbuda   |   2021, január 11 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járvány miatt továbbra sem lehet bizottsági és képviselő-testületi üléseket tartani, így László Imre, Újbuda polgármestere a képviselők véleményének kikérésével hozta meg a kerületet érintő döntéseket. Az elmúlt év decemberében az egyeztetések után 41 ügyben született határozati döntés.

A 2020-ban meghozott kormánydöntések alapján a gépjárműadó elvonásával az év végi tényleges adatok szerint 620,3 millió forinttól esett el Újbuda Önkormányzata, az idegenforgalmi adó felfüggesztése újabb 176 millióval rövidítette meg a kerület bevételeit, az ingyenes parkolás bevezetése további mintegy 268 millió mínuszt eredményez. A bevételkiesések mellett a kormány négyszeresére emelte a szolidaritási adót, ami 1,8 milliárd forint kiadást jelent a kerületnek. 2021-ben az önkormányzatokat ellehetetlenítő döntések sorozata miatt várható, hogy további 6 milliárd forinttal kevesebb jut a kerületnek, mint a korábbi esztendőkben. Újbuda polgármesterének ezek tükrében kellett meghoznia a döntéseket, többek között a 2021-es költségvetés módosításával kapcsolatban is, képviselő-testületi jogkörben.

Mint ahogy az novemberben is történt, az előterjesztéseket e-mailben kapták meg a képviselők, és igen, nem, tartózkodás megküldésével szavazhattak. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy amíg a pandémia miatt veszélyhelyzet van, addig sem testületi ülést, sem a bizottsági üléseket nem lehet megtartani. A döntés jogát a polgármester gyakorolja.

A XI. kerület vezetése ebben a helyzetben is arra törekedett, hogy a határozatokat a polgármester a képviselőkkel folytatott előzetes egyeztetések után hozza meg. Ahogyan novemberben, úgy decemberben is lehetőséget biztosított az önkormányzati vezetés, hogy a kerületet képviselői fontos kérdésekben elmondják véleményüket, egyértelművé tegyék álláspontjukat, és ezek tükrében születhessenek meg az Újbudát érintő fontos döntések. László Imre, a kerület polgármestere a kerület Facebook-oldalán ismertette az egyeztetés eredményeit. Mint mondta, decemberben, a döntések meghozatala előtt többek között a költségvetés és a kerületi parkolási rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekben is érdemi tárgyalást kezdeményezett a képviselő-testület tagjaival, ám a Fidesz–KDNP-frakció képviselői ezzel a lehetőséggel nem éltek. Bár a frakcióvezető részt vett az egyeztetésen, semmiben sem foglalt állást.

Végül 41 Újbudát érintő kérdésben kellett meghoznia a polgármesternek képviselő-testületi hatáskörben a döntéseket. Az ügyek, melyek között a kerület 2021. évi költségvetésének módosítása is szerepelt, főként polgármesteri, alpolgármesteri és jegyzői előterjesztéseket, illetve tanácsnoki beszámolókat tartalmaznak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.