Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Oltási tervet készített a főváros

Újbuda   |   2021, február 23 - 12:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harminc oltópont létrehozására, időpontfoglaló rendszer használatára tett javaslatot a kormányzatnak a főváros.

A Fővárosi Önkormányzat oltási tervvel segítene abban, hogy minél hamarabb és minél többen legyenek beoltva a koronavírus ellen, emellett a háziorvosok terhelését is csökkentené. A múlt héten a Miniszterelnökség elé vitt tervben javasolták a kormányzatnak, hogy az általa kijelölt oltópontok mellé további helyszíneket alakítsanak ki a főváros és a kerületek segítségével, a kerületi egészségügyi infrastruktúra bevonásával. A Fővárosi Önkormányzat emellett vállalja saját infrastruktúrája személyzetének átoltását, és felajánlja a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszert az oltópontokhoz. Utóbbiakat sport-, illetve kulturális intézményekben is ki lehetne alakítani.

A fővárosi oltási terv

1. A kerületekkel közösen háziorvosi rendelők mellett javasoljuk dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 oltópontot tudunk létrehozni, helyszínenként egy nap alatt 3000 főt lehet beoltani.

2. Vállaljuk, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), valamint a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek) mi magunk átoltatjuk.

3. Felajánljuk a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerünket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz.

4. Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett önkéntesekkel és rendészekkel is tudjuk segíteni az oltások lebonyolítását.

5. Tájékoztatási kampányt folytatunk az oltási hajlandóság növelése érdekében. Nagyon fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt.

6. Oltást jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehet beadni, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez. Leginkább sport-, illetve kulturális intézmények lehetnek erre alkalmasak, ahol mosható, fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható.

A fenti javaslatokról Karácsony Gergely főpolgármester, valamint két önkormányzati szövetség vezetői egyeztettek a Miniszterelnökségen György István államtitkárral. A hvg. hu információi szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy április elejéig nem valószínű a tömeges oltás – abban az időszakban már a szakrendelők is oltópontok lesznek –, és egyetértettek abban, hogy a fővárosban legyen plusz tíz oltópont. Ezek kialakítását a Fővárosi Önkormányzat vállalta – számolt be közösségi oldalán a főpolgármester.

Az államtitkár azt kérte az önkormányzatoktól, hogy adjanak segítséget a háziorvosok mellé adminisztratív és koordinációs feladatokra.

Február 18–27. között az V. kerületi Városháza parkban, valamint Budán, a Széll Kálmán téren folytatódott a főváros lakossági tesztprogramja, minden nap 8–18 óráig. A tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina – hangsúlyozta a főváros közleménye.

Fotó: MTI/Mónus Márton