Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szerda, Erik, Alexandra

Októbertől változnak a gyógyszerárak

Újbuda   |   2014, október 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem ötszáz gyógyszernek változott az ára október 1-től. Mintegy 180 készítmény lett drágább, a többi viszont kevesebbe kerül mostantól.

Az áremelés 178 készítményt érint, melyekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni mint korábban. Az úgynevezett normatív támogatási körben tartozó 311, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért viszont csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban októbertől. Leginkább a vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentőket és antibiotikumok ára lett alacsonyabb.

Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) ennél kevesebb, összesen 285 készítményt érint a térítési díj változása: 200 gyógyszerért többet, 85-ért kevesebbet kell fizetni októbertől.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kiemelte: minden esetben, ahol a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény. A kezelőorvosnak és a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a beteget.

MTI

Októbertől változnak a gyógyszerárak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bartók-negyed lakossági fórum  

2022május1717:30
Tájékoztató és beszélgetés az önkormányzat fejlesztési terveiről 2030-ig.
Várjuk a véleményüket, részvételüket!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.