Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Októbertől változnak a gyógyszerárak

Újbuda   |   2014, október 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem ötszáz gyógyszernek változott az ára október 1-től. Mintegy 180 készítmény lett drágább, a többi viszont kevesebbe kerül mostantól.

Az áremelés 178 készítményt érint, melyekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni mint korábban. Az úgynevezett normatív támogatási körben tartozó 311, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért viszont csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban októbertől. Leginkább a vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentőket és antibiotikumok ára lett alacsonyabb.

Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) ennél kevesebb, összesen 285 készítményt érint a térítési díj változása: 200 gyógyszerért többet, 85-ért kevesebbet kell fizetni októbertől.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kiemelte: minden esetben, ahol a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény. A kezelőorvosnak és a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a beteget.

MTI

Októbertől változnak a gyógyszerárak