Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Okos autók az okos városban Újbudán

Újbuda   |   2016, május 13 - 13:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Járműkommunikációs Kutatócsoportot alapított a Budapesti Műszaki Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéke valamint a Commsignia Kft. Ennek hivatalos bejelentésére egy workshop keretében került sor május 11-én a BME-n.

Az önkormányzati tulajdonú Smart 11. Kft két elektromos autója volt a fő attrakciója a BME és a Commsignia workshopjának. A környezettudatosság jegyében zajló programon megismertették a résztvevőkkel az önvezető és egymással kommunikáló autók világát.

- A jövő világa, a járműkommunikációs fejlesztések a smart city (okos város) programok fontos részét képezik, amelynek egyik tesztterülete a tizenegyedik kerület – mondta Józsa János a BME rektora. - A kerület és az egyetem összefogásával tesztelhetjük azokat a fejlesztéseket, ami alapján autonóm járművek, mesterséges intelligenciával rendelkező közlekedés, komplett közlekedési rendszerek jöhetnek létre – tette hozzá.

Hoffmann Tamás polgármester büszke arra, hogy az önkormányzat csatlakozni tud a programhoz. Úgy véli, ez visszatükrözi, hogy az önkormányzat az újítás híve, és alkalmazza a jövő eszközeit. Szerinte fontos szerepe van az innovációnak, a kerület vezetésének is figyelnie kell a technológiai újításokra.

Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy olyan tesztpálya megvalósításáról beszélt, ahol ismertetik a kutatási eredmények és ki lehet próbálni a jövő járműveit. Úgy véli ez nem csak kutatóknak, hanem autógyártóknak és a külföldi tőkének is vonzó lehet, mivel valamennyi hazai autógyártó nagy erőkkel koncentrál erre a szegmensre, azaz nem csak maradnak, hanem fejlesztenének is az országban.

Janurik Lajos az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. ügyvezetője a kerület Intelligens Városfejlesztési Programját mutatta be előadásában. Beszámolt az eddig elért eredményekről, többek között az intelligens osztálytermekről és az e-hivatalról, valamit kitért a jövőbeni célokra is. Szó volt egy intelligens parkolási rendszert fejlesztéséről, ami a kerület bizonyos területein tájékoztató táblák segítségével jelzi majd ki, hogy a következő mellékutcákban mennyi a szabad parkolóhelyek száma. További tervek között szerepel egy komplex szolgáltatás-portfólióval rendelkező Újbuda Kártya, valamint egy okostelefonra letölhető Újbuda alkalmazás is.

H. L.