Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

Ökobandázás a Fonóban

Újbuda   |   2019, június 3 - 15:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is megrendezték szokásos összejövetelüket a zöld civil szervezetek. Három napos rendezvényük egyik helyszíne a Fonó Budai Zeneház volt, ahol plenáris ülésen vitatták meg a fenntartható fejlődési lehetőséget, azok sikereit és kudarcait.

Idén huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Zöld Civil Országos Találkozót. A háromnapos konferencia középső napján plenáris ülésen tárgyalták meg a legaktuálisabb környezetvédelemmel kapcsolatos témákat a Fonó Budai Zeneházban. A szakmai nap főszervezője a Magyar Természetvédők Szövetsége volt. Éger Ákos ügyvezető igazgató elmondta, a szövetség különösen jó viszonyt ápol a kerülettel. Nem csak az önkormányzat ez irányú tevékenységét figyelik, hanem öröm számukra, hogy több zöld szervezet is otthonra lelt Újbudán.

Az üléseken a Magyar Természetvédők Szövetsége mellett a WWF Magyarország és a Greenpeace is részt vett. A szervezetek legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a hazai környezetpolitika prioritásává a fenntartható fejlődés megvalósítására való törekvés váljon, a fenntarthatóság szempontjai pedig beépüljenek a szakpolitikákba és az emberek mindennapi életébe. A plenáris ülésen olyan témákat vonultattak fel, mint a fenntartható fejlődési célok sikere és kudarca, vagy új megközelítésű projektek a természeti értékekért, illetve a fiatalok klímamozgalma is napirendre került.

A rendezvényen Hoffmann Tamás polgármester köszöntőjében felelevenítette, hogy Újbudán már a bölcsődében kezdődik a gyermekek környezettudatos nevelése, az óvodákba pedig kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy a gyerekek megtanulják védeni a környezetet és a városban is értékeljék a természeti kincseket. Fontos a pedagógusok továbbképzése is, amelyet a civil szervezetek közreműködésével lehet megvalósítani. A kerület vezetése az önkormányzati intézmények hatékony ökológiai működésére is odafigyel, és fontos a kerékpáros és villamos forgalom népszerűsítése, valamint a Kerületi Építési Szabályzatokba (KÉSZ) foglalt klíma-és környezetvédelmi szempontok betartása is – tette hozzá Hoffmann Tamás.

T. K.