Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Öko-napok a Lágymányosi Óvodában

Újbuda   |   2017, január 30 - 12:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újrahasznosítás és környezetvédelem jegyében telt az elmúlt hét a Lágymányosi Óvoda Nyitnikék Óvoda intézményében. A gyerekek újrahasznosított alapanyagokból játékokat, praktikus tárgyakat, díszeket készítettek, amit a program végén, január 26-án kiállítottak.

A kerületben 2012 óta működik az Újbuda Környezettudatos Program, a Zöld óvoda címre már valamennyi kerületi intézmény jelentkezett. 2016-ban a Nyitnikék óvoda is elnyerte ezt a rangot. A zöld óvodák célja a szemléletváltás, mivel szerintük nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatosságot. Ennek jegyében tartottak öko-napokat a Nyitnikék oviban. A héten készült alkotásokból kiállítás nyílt az intézményben, amely Berezvai Zoltán környezetvédelmi ügyintéző szerint példaértékűre sikerült és érdemes lenne más óvodák dolgozóinak is megnézniük.

A Humán Szolgálati Igazgatóság a Környezetvédelmi Osztály és a Környezetvédelmi Alap közösen hirdette meg a Zöld óvoda pályázatot, amihez később szponzorként csatlakozott a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Rendszeresen tartanak előadást gyerekeknek, illetve térítésmentesen szerveznek kirándulást a környéken. Ugyancsak szponzor a kerületi TATA Consultancy Services, amely ahhoz nyújt támogatást, hogy környezetbarát tisztítószert használjanak a Nyitnikék oviban, kímélve ezzel a gyerekeket és az alkalmazottakat. A program kísérleti fázisban van, de ha sikeres, igyekeznek több kerületi óvodában is bevezetni azt.

Karkus Mihányné a Lágymányosi Óvoda vezetője szerint kiemelten fontos a környezettudatos a nevelés. A Nyitnikék óvodában elmúlt héten nagyobb figyelmet kapott az ivóvíz és levegő tisztasága, az újrahasznosítás, a növények és állatok védelme. Az óvoda dolgozói rendszeresen tartanak környezetvédelemmel, energiatakarékosságra nevelő foglalkozásokat interaktív táblán is. - Játékos formában szemléletváltásra neveltünk és fejlesztettünk, a programokba a szülőket is bevontuk – mondta.

H. S.