Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

Nyugállományú katonákat köszöntöttek

Újbuda   |   2018, január 12 - 11:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Január elején két nyugállományú katonát köszöntöttek születésnapjuk alkalmából a kerületben. Dzsugán József a 85., míg Torma Sándor a 90. életévét töltötte be a közelmúltban. Az emléklapot és az ajándékcsomagot Simicskó István honvédelmi miniszter munkatársai adták át az ünnepelteknek.

Dzsugán József alezredes 1952-ben lépett be a seregbe. Még középiskolába járt, amikor megkapta behívóját. Emiatt egy időre felfüggesztette tanulmányait, de később, amint tudott érettségi vizsgát tett, és tiszti iskolában folytatta tanulmányait. Jó hallása és jó látása miatt az Országos Légvédelmi Parancsnokságon helyezkedett el, repülő csapatok irányításában vett részt, de feladatai közé tartozott a Budapest környéki ütegeket felügyelete is. Egyik ilyen látogatásakor ismerte meg kedvesét, aki akkor a budakalászi kultúrházban lépett fel néptáncosként. A találkozás szerelem volt első látásra. Piroskával, a fiatal szövőnővel 1956-ban házasodtak össze, és hatvan évig, az asszony haláláig éltek boldogságban. Három gyermekkel ajándékozták meg egymást, a legidősebb lány és az idősebb fiú szülei nevét örökölte, a legkisebb - katonához méltó módon - a Viktor, azaz a győzelem nevet kapta. Dzsugán József aktívan vett részt az árvízi védekezésekben, legszebb emléke, amikor egy szülő nőt emelte ki helikopterrel a veszélyövezetből. Jól megérdemelt nyugdíjas éveit újbudai otthonában tölti.

A 90 éves Torma Sándor nyugállományú törzszászlós 1948-ban szegődött a katonasághoz. Először légvédelmi tüzér volt, később hadtápos lett; az ő feladata volt az üzemanyagok biztosítása. Pécsről 1968-ban került Budapestre, ahol az óta is él. Feleségével, Máriával 1962-ben találkozott, egy szilveszteri összejövetelen. Közös gyermekük nem született, de mind a ketten egy-egy lányt vittek a házasságba. Családjuk időközben egy unokával és egy dédunokával bővült. Torma Sándornál 1975-ben érszűkületet diagnosztizáltak, ami miatt leszázalékolták. Orvosai kevés jövőt jósoltak neki, viszont sok jó tanáccsal látták el, aminek köszönhetően most is aktív életet él. Reggel tornával kezdi a napot, órákat sétál és lépcsőzik. Ha teheti ultizik, sakkozik, rejtvényt fejt és rendszeresen jár a katona összejövetelekre is. Édesanyja, Hunyadi Gizella, a családi dokumentációk alapján a híres törökverő család leszármazottja.

K. A.