Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Nyílt nap volt a Petőfi lakatanyában

Újbuda   |   2017, június 27 - 10:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizedik alkalommal rendezett családi és nyílt napot a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. A Petőfi Sándor laktanyába június 24-én tartott rendezvényen bemutatták a különféle katonai öltözékeket, fegyvereket, valamit beavatták a látogatókat a katonai élet rejtelmeibe.

A Petőfi Sándor laktanya katonáinak létszáma ugyan folyamatosan bővül, mégis szükség van újoncokra. A katonaéletet ismertető nyílt napon betekintést engedtek a laktanya mindennapjaiba. Baráth Ernő ezredes felhívta a figyelmet, hogy a katonák mind fizikailag, mind mentálisan óriási tehernek vannak kitéve, állandó felszerelésük tömege meghaladja a tíz kilogrammot. Mergancz Sándor dandártábornok a megnyitón a bejelentette, hogy mostantól kutyás és motoros szolgálatra egyaránt fel tudják készíteni a katonákat, továbbá fejlesztik a személyvédelmi feladatok ellátására vonatkozó kiképzést is.

A nyílt napon a családtagok jobban megismerhették szeretteik hivatását, mások pedig akár a kiképzéshez is kedvet kaphattak. A tűző napon volt reggelitorna bemutató, a kereső kutyák pedig jelezték a robbanószereket függetlenül attól, hogy autóban, vagy csomagok között voltak elrejtve. Kézbe lehetett venni a fegyvereket, golyóálló mellényeket is. Védőöltözetbe burkolózva, egy füsttel teli sátorban mindenki biztonságos körülmények között, de a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen nehézségekkel küzdenek rendszeresen a szakemberek. A nap során volt még airsoft lövészet, haditechnikai bemutatók, repülőgép szimulátor, arcfestés, kézműves foglalkozások, ugrálóvár és kisállat simogató is.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.