Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Nyáron indulhat a forgalom az 1-es villamos új szakaszán

Újbuda   |   2019, május 13 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Utolsó fázisához ért az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig tartó meghosszabbítása, így tervezetten júliusban megkezdődik a forgalom az új szakaszon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az Etele út felújított részét már hamarabb igénybe vehetik a gépjárművek.

A Fővárosi Önkormányzat beruházása keretében az 1-es villamos új szakaszán befejeződött a vágányépítés a Fehérvári úttól az Etele térig, készen van a peronok burkolata, a perontetők szerkezete. Az Etele úton befejezték az útépítési munkákat, felfestették a burkolati jeleket, és megtörtént a vágányzóna füvesítése. A gépjárművel közlekedők tervezetten május végétől ismét mindkét irányban használhatják az Etele utat a Fehérvári út és a Somogyi út közötti szakaszon, az elterelt buszok az eredeti útvonalukon járnak.
Megújult az Etele út 17–49. előtti tér, illetve az Etele park, ahol új sétányok létesültek, elkészült egy rendezvénytér, új lett a zöld felület. Elültették az összes fát és cserjét, a kerületi fapótlásokat is elvégezték, így Újbuda egésze is zöldebbé vált. Ezt szolgálják Újbuda Önkormányzata Tétényi út környéki, illetve az Etele út északi oldalán a fővárosi beruházáshoz kapcsolódó park- és játszótérfejlesztései is.
A peronok könnyen mozdítható, illetve elektromos berendezéseit, valamint a felsővezeték-hálózat munkavezetékeit közvetlenül az utas nélküli próbajáratok és üzemi próbák megkezdése előtt helyezik ki. A próbajáratok tervezetten júniusban indulnak, ezektől függően előreláthatóan július közepétől kezdődhet meg a villamosforgalom az új szakaszon. Ezt követően a végállomás térségén kívül a közúti forgalom korlátozására nem kell számítani. A végállomási kiszolgáló/forgalomirányító építmény tervezési és engedélyeztetési okokból novemberre készül el.
A térség fejlesztésének részeként megújul a Fehérvári út a Hamzsabégi út és a Lecke utca, valamint a Csurgói út és a Kondorosi út között. Új burkolatot kap az úttest és a járda, mindkét irányban kerékpársávot alakítanak ki, jelzőlámpás csomópont létesül az Ulászló utcánál. Az 1-es villamos és a Fehérvári úton közlekedő villamosok közötti kedvezőbb átszállás érdekében az Etele út/Fehérvári úti megálló közelebb kerül a Hengermalom úthoz. A munkálatok tervezetten június végére fejeződnek be.

Az 1-es villamos új szakaszának átadásához kapcsolódóan a BKK megvizsgálta a helyi autóbuszhálózatot, a térség ingatlanfejlesztéseit, és társadalmi egyeztetést indít a tervezett felszíni közösségi közlekedési változásokról. A BKK javaslata a bkk.hu/tarsadalmi-egyeztetes-1-es-villamosvonal oldalon érhető el, az észrevételeket, javaslatokat május 27-én éjfélig várják.


(BKK)