Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Nincs megállás a Vérellátóban

Újbuda   |   2020, június 10 - 16:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Karolina úti Országos Vérellátó Központban ünnepelte az újbudai véradórekorder Jámbor Gyula, hogy negyven éve adott vért először önkéntesen. A véradás a koronavírus-járvány idején sem ált le, újabban motoros futár is segíti a szállítást.

Néhány éve tudósítottunk az újbudai Jámbor Gyula századik véradásáról, azóta újabb 16 alkalommal segített másokon. A vérellátás a koronavírus-járvány ideje alatt sem állt le, biztonsági intézkedéseket vezettek be a veszélyhelyzet idején. Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese elmondta: már a bejáratnál megkérdezik a véradókat, hogy voltak-e betegek az elmúlt időszakban és jártak-e külföldön. Kötelező a kézfertőtlenítés és a testhőmérés is, ez után lehet a véradó helyiségbe lépni, ahol a székek másfél méteres távolságban vannak egymástól. Ha nagy a sor, az utcán felfestett jelekkel is segítik az önkéntes véradókat a távolságtartásban. Jelenleg is nagy szükség van a véradásra, hiszen a járvány idején a véradók jelentős része is otthon maradt.
A Vérellátó gépkocsivezetői is mindent megtesznek, hogy a szerv-, vér- és vérplazma szállítmányok időben célba érkezzenek. Heleszta Balázs, az OVSZ logisztikai igazgatóságának igazgató-helyettese szerint a közlekedők azzal segítik leginkább a megkülönböztető jelzést használó szállítókat, ha jelzik számukra merre húzódnak le. - Ne fékezzünk, mert ezzel lassításra, megállásra kényszerítjük az életmentő műtétekhez vért szállítót, ne változtassunk többször irányt, hanem segítsük egyértelmű lehúzódással a biztonságos tovább haladást - mondta.
Újabban motoros futár is segíti az OVSZ munkáját a szállítmányok gyors célba juttatásánál. Azt remélik, ezzel a megoldással nagyobb figyelem jut a véradásra és még többen látják be annak fontos szerepét.

D. B. S.